“Svaki gram hrane koji završi u kanti za otpad odgovara vrijednim prirodnim resursima koji se bacaju”, izvješćuje Udruga trgovaca središnje tržnice povrća u Ateni
“THE otpad od hrane je major problems ozbiljnim utjecajem na domaćinstvo i okoliš, dok ih pojačava društvene nejednakosti. Preuzimamo odgovornost usvajanjem jednostavnih, svakodnevnih navika.”
To je izjavio njegov predsjednik Udruga trgovaca središnje tržnice povrća u Ateni (SEKLA), Nikos Kalogris, povodom proglašenja poveznice za naj konzerviranje hrane i izbjegavati otpad.
Kako se navodi u priopćenju, jedan od izazova s kojima se čovječanstvo suočava je klimatska kriza i posljedične poteškoće u pristupu milijunima ljudi odgovarajuću hranjivu hranu, Kao i nesigurnost hrane. Stoga je, nastavlja se u priopćenju, golema potreba da zaštitimo planet i svoje zdravlje, da ne bacamo hranu uzalud, da pametno upravljamo kupnjom i da pravilno skladištimo/konzerviramo svježe voće i povrće.
Planiranje kupovine i pravilno hlađenje
RELEVANTNI ČLANCI
Poveznica ističe da “otpad možemo izbjeći radeći planiranje kupovinepravilno skladištenje hrane, kuhanje točne količine hrane, ponovno korištenje materijala i sirovina”.
SEKLA poziva potrošače na održivi model za svako kućanstvo, ali i navike koje će dugoročno pomoći planetu te dodaje kako dobro održavanje počinje planiranjem i pažljivim odabirom s pulta.
Detaljnije se navodi: „Planiramo kupnju, što ćemo kuhati i koju količinu te biramo artikle koji nemaju neravnine ili promjene boje na površini. Što se tiče čuvanja voća i povrća, biramo najnižu policu hladnjakaposebne ladice i temperatura do 10°C, kako bi sačuvali njihovu aromu, okus, boju i hranjivu vrijednost. Čuvamo ih neoprane, jer će dodatna vlaga ubrzati njihovo propadanje.”
„Treba staviti povrće posebne torbe i odvojeni od plodova, jer potonji izlučuju tvar tzv etilen te uzrokuje njihovo brže sazrijevanje i/ili kvarenje. Za svježe začinsko bilje (kao što su peršin, kopar, korijander, menta), skinite vezicu s grozda, zamotajte ih u blago navlažen kuhinjski papir i spremite u plastičnu vrećicu. Korjenasto povrće (poput mrkve, cikle, krumpira) čuva se puno dulje, bilo u hladnjaku ili izvan njega,” nastavlja.
U priopćenju SEKLA-e zaključuje se da “svaki gram hrane koji završi u kanti za otpad odgovara vrijednim prirodnim resursima koji se rasipaju”.
Pročitajte također:
Hrana: Koliko ju je puta sigurno podgrijavati – Korisni savjeti
Piletina i riba: Greške u kuhanju koje dovode do stvaranja kancerogenih tvari
Zašto ne smijemo jesti kuhano ulje