Mahune se jedu cijele, bez razdvajanja na zrna. Bogata je hranjivim tvarima, vitaminima i mikroelementima.
Samo što sve domaćice ne znaju što se ukusno i zanimljivo može pripremiti od ovog povrća.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, ispričala je kako pripremiti vrlo ukusnu salatu.
Potreban:
- zeleni grah – 2 kg;
- mrkva – 400 gr;
- luk – 400 gr;
- rajčice – 1,5 kg;
- biljno ulje – 400 ml;
- ocat (9%) – 4 žlice. l.;
- sol – 2 žlice. l.;
- šećer;
- paprika – 1 žličica.
Kako kuhati
1. Mahunama odrežite krajeve, prerežite ih na pola, stavite u kipuću vodu, zakuhajte i kuhajte 10 minuta, posolite. Nakon toga se bacaju u cjedilo.
2. Rajčice se propasiraju kroz mašinu za mljevenje mesa, luk se sitno nasjecka, a mrkva se nariba na krupnije ribež. Zatim popržite – prvo luk, zatim mrkvu i pržite zajedno 5-7 minuta.
3. Sve sastojke stavite u lonac, posolite, pošećerite, začinite i kuhajte 15 minuta, zatim dodajte ocat i ulijte salatu u sterilizirane staklenke.
Zatvorimo, preokrenemo i ohlađene šavove odložimo na čuvanje na tamno i hladno mjesto.
Ranije smo vam rekli što kuhati s rajčicama umjesto zelene salate.