Sjećate li se koliko ste često, u nadi da ćete uživati u slatkoj i sočnoj pulpi dinje, kući donosili nezrelo i apsolutno neukusno voće?
Kako ponovno ne biste upali u nevolje, sljedeći put pri odabiru voća poslužite se savjetom stručnjaka iz mrežne publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arkhipove – rekla nam je na što trebamo paziti pri odabiru dinje.
Aroma
Kad je dinja zrela, ispuštat će jaku aromu sličnu vaniliji ili medu.
Ako vaš nos ne otkriva ništa, koliko god njuškali, možda biste trebali odgoditi kupovinu voća za bolja vremena.
Rep i nos
Voćku pregledajte sa svih strana, a posebnu pozornost obratite na rep i nos.
Dakle, rep dinje bi trebao biti siv i osušen – zelena stabljika ukazuje na to da je žetva prerano ubrana. Nos bi, pak, trebao biti mekan, bez mrlja ili truleži.
Kora
Prije kupnje dinju “iscijedite”: elastična kora koja ne pritišće pod rukama ukazuje na to da je plod svjež i zreo.
Metoda šprice
Postoji još jedan, blago rečeno, neobičan način provjere zrelosti dinje, za što će vam trebati šprica.
Napravite ubod do dubine od oko 1 centimetar, sakupite sok i kušajte ga – ako je slatka, onda će i dinja biti ista. Šteta je, međutim, što se ova metoda vjerojatno neće koristiti na tržnici ili u supermarketu.
Ranije smo vam rekli u kakvu vodu baciti smrznute knedle – hladnu ili kipuću.