Što trebate jesti za zdravlje zuba: ne samo mliječne proizvode

Možda ste na beskrajnim prostranstvima interneta naišli na tvrdnju da se jabuke mogu koristiti kao “prirodna četkica za zube”: navodno ovo voće nije ništa manje uspješno u uklanjanju zubnog kamenca.

Istodobno, Američka stomatološka udruga uvjerava da se plak može ukloniti samo mehaničkim četkanjem četkom i pastom za zube.

Stoga ne biste trebali vjerovati da neke namirnice mogu očistiti vaše zube. No izjavu da određene namirnice mogu utjecati na zdravlje zubi vrijedi poslušati.

Namirnice koje su dobre za zdravlje zuba

Prvi na ovoj listi su mliječni proizvodi, a posebno sir.

Prema istraživanjima, sir sadrži puno kalcija i fosfora, kao i proteina sirutke – a svi oni služe kao prepreka razmnožavanju kariogenih bakterija.

Zubi
Fotografija: © Belnovosti

Osim toga, na popisu su bili orasi i meso.

Navedeni proizvodi sadrže veliku količinu proteina, što znači da će vaši zubi biti jaki. Još jedna činjenica vrijedna pažnje: orašasti plodovi i meso siromašni su ugljikohidratima, koji aktiviraju bakterije koje stvaraju kiselinu, “odgovorne” za nastanak karijesa.

Konačno, sa stajališta stomatologa, prehrana mora sadržavati hranu bogatu vitaminom D – ovaj element omogućuje zadržavanje kalcija u tijelu, a to je također važno za zdravlje zuba.

Ranije smo vam rekli kakvu kašu ne smijete jesti na prazan želudac.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki