Kako provjeriti je li kiselo vrhnje pravo ili ne: 5 načina za otkrivanje krivotvorine

Kiselo vrhnje nezaobilazan je proizvod u ruskoj kuhinji, omiljeni dodatak boršču, osnova za umake i neizostavan sastojak mnogih slastica.

Međutim, u potrazi za profitom, neki proizvođači pribjegavaju trikovima, proizvodeći proizvod pod krinkom prirodnog kiselog vrhnja koji je daleko od originala.

Iskusne domaćice i stručnjaci za kvalitetu hrane znaju kako razlikovati pravo kiselo vrhnje od lažnog.

Njihove metode provjere, ponekad neočekivane i originalne, pomažu kupcima da izbjegnu nasjedanje na trikove beskrupuloznih proizvođača.

Vizualna procjena

Prvo na što treba obratiti pozornost je izgled proizvoda. Pravo kiselo vrhnje ima ujednačenu, sjajnu površinu bez grudica i tragova odvajanja sirutke. Boja treba biti ujednačena, od bijele do blago kremaste.

Kiselo vrhnje
Fotografija: Pixabay

Ako se kiselo vrhnje brzo širi kada nagnete pakiranje, to može ukazivati ​​na prisutnost zgušnjivača ili niske masnoće.

Provjera dosljednosti

Konzistencija kiselog vrhnja je važan pokazatelj njegove kvalitete. Prirodni proizvod bi trebao biti gust, ali u isto vrijeme nježan i lako miješati.

Ako žlica stoji okomito u vrhnju bez pada, najvjerojatnije je pred kupcem proizvod s dodanim zgušnjivačem.

Miješanjem, pravo kiselo vrhnje stvara karakteristične “špice” koji se polako talažu.

Ispitivanje topljivosti

Jednostavan, ali učinkovit način provjere je test tople vode. U čašu vruće vode stavite žlicu kiselog vrhnja.

Prirodni proizvod će se brzo otopiti, stvarajući jednoliku bijelu suspenziju. Ako kiselo vrhnje ostane kao grudica ili se raspadne na listiće, to je znak prisutnosti biljnih masti ili škroba.

Provjera škroba

Škrob je česta komponenta lažnog kiselog vrhnja. Da biste ga otkrili, možete koristiti jod.

Kap joda dodana kiselom vrhnju ne smije promijeniti boju proizvoda. Pojava plave ili ljubičaste nijanse ukazuje na prisutnost škroba. Međutim, vrijedi zapamtiti da je ovaj test najbolje napraviti kod kuće, a ne u trgovini.

Procjena okusa

Okus i miris najvažnije su karakteristike pravog kiselog vrhnja. Treba imati čist, kiselo-mliječni okus bez stranih aroma.

Prekomjerna kiselost ili, obrnuto, blag okus može ukazivati ​​na kršenje proizvodne tehnologije ili upotrebu zamjena za mliječnu mast.

Proučavanje sastava na etiketi

Pažljivo proučavanje sastojaka proizvoda na etiketi može vam puno reći o njegovoj kvaliteti. Prirodno kiselo vrhnje treba sadržavati samo vrhnje i kiselo tijesto.

Prisutnost biljnih masti, stabilizatora, emulgatora i konzervansa ukazuje na to da kupac ne gleda pravo kiselo vrhnje, već njegovu imitaciju.

Test masti

Sadržaj masti ključni je pokazatelj kvalitete kiselog vrhnja. Jednostavan kućni test pomoći će vam da ga približno procijenite. Na papir treba kapnuti malo kiselog vrhnja i ostaviti da se osuši. Što je masna mrlja veća, to je veći sadržaj masti u proizvodu.

Odsutnost masnog traga može ukazivati ​​na upotrebu biljnih masti ili nizak udio masti u proizvodu.

Prethodno smo vam rekli kako napraviti prekrasne omotnice od tost kruha sa zanimljivim nadjevima.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki