Hrđa na pločicama: jednostavni savjeti kako da nestane

Hrđa na kućnim i balkonskim pločama je neprijatelj koji ne napada često. Ali kada napada, pobrine se da vam stvori najveći mogući problem.

Morate se zauzvrat pripremiti za protunapad, tako da možete pobijediti u ovom malom ratu kuće.

Dakle, što učiniti kada vam hrđa pokuca na vrata? Hoćete li paničariti i povlačiti poteze koji bi mogli otežati situaciju? Je li vrijeme da naučite kako ga se riješiti, bez muke i nepotrebnog truda?

Kako se riješiti hrđe na pločicama?

1. Saznajte što uzrokuje hrđu

Ovaj je korak neophodan kako biste znali kada očekivati ​​potencijalni problem hrđe. Također je korisno razmišljati o prevenciji kako bi se problem sveo na minimum. Hrđa se češće pojavljuje u okruženjima s puno vlage, odnosno u kupaonici, kuhinji, balkonu. To se događa jer se hrđa stvara kada je metal dugo vremena izložen vlazi ili kisiku.

Metali otporni na hrđu su kositar, cink i krom. Međutim, postoje i jednostavni materijali koji mogu zaštititi metale, a to su pločice. To uglavnom uključuje boje za metal protiv hrđe i temeljni premaz protiv hrđe. Ovi materijali mogu premazati pločice, tako da sprječavaju stvaranje hrđe.

Također, ulje kao materijal poznato je po svojim svojstvima protiv hrđe, ali se njegova upotreba uglavnom preporučuje za dijelove kuće s kojima ne dolazimo često u kontakt. Ovo je naravno iz sigurnosnih razloga, budući da zbog svoje skliske prirode postaje neprikladan za podove.

2. Hrđa na pločicama. I što sad da radim?

Za početak, nemojte paničariti. Ako niste imali vremena zaustaviti nakupljanje hrđe, a sada je vrijeme da se pozabavite time, postoje rješenja. Najvažnije je zapamtiti da morate ribati mrlju dok potpuno ne nestane. Ako se ne pobrinete da nestane s pločice, vidjet ćete da će se polako ponovno širiti, uzrokujući štetu.

Ako govorimo o prikladnim materijalima, limun vam može pomoći u čišćenju površine. Ulijte limunov sok i sol na mrlju. Nakon otprilike sat vremena pločicu jako dobro izribajte i isperite vodom. Limeta ima isti učinak kao i limun. Ako prvi pokušaj nije u potpunosti uspješan, ponovite. Ne zaboravite da je hrđa na pločicama uporni neprijatelj!

Još jedan vaš moćan saveznik u borbi protiv rđe je soda bikarbona. Zapravo, soda bikarbona može donijeti bolje rezultate ako se kombinira s bijelim octom. Konkretno, pločice koje izgledaju kao zahrđale možete posuti malo sode bikarbone i zaliti octom. Za 5 minuta smjesa bi trebala početi djelovati, a zatim površinu možete izribati četkom i očistiti je.

3. Očistite prostore između pločica

Ne biste htjeli ostaviti svoj posao napola dovršen, zar ne? Koliko god je čistoća potrebna za pločice, još je potrebnija za fuge! Spojevi ili praznine između pločica također mogu omogućiti širenje hrđe na metal. Na tržištu postoje posebna sredstva za čišćenje fuga, koja ih mogu odmah zaštititi.

S druge strane, postoji ekonomičnije i ekološki prihvatljivije rješenje. Ovo rješenje uključuje jednostavan recept, od sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće. Trebat će vam 7 šalica vode, pola šalice sode bikarbone, trećina šalice limuna ili limete i četvrtina šalice bijelog octa. Sastojke pomiješate u velikoj zdjeli, a zatim četkom, starom četkicom za zube ili čak tankom žicom istrljate spojeve.

Zatim suhom krpom možete ukloniti sve ostatke i vaše čišćenje hrđe na pločicama je završeno!
Alternativno, možete napraviti pastu od sode bikarbone koju ćete namazati po površinama zahvaćenim hrđom. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim izribajte područje krpom i običnim octom. Na kraju ne zaboravite isprati mlakom vodom.

4. Ako sve drugo ne uspije

Za koju god od ovih metoda se odlučite, ne zaboravite da na površinama ne smije biti mokrih mrlja. Kao što je gore spomenuto, vlaga može otežati vaš posao i ponovno aktivirati hrđu. U tom slučaju moguće je da će se vaš trud činiti uzaludnim i da ćete morati krenuti ispočetka.

Posljednji način rješavanja hrđe, osobito u međuprostorima između pločica, je polijevanje coca colom pločica na nekoliko minuta, zatim ispiranje. Naravno, veća je vjerojatnost da će ova metoda uspjeti ako je hrđa u relativno ranoj fazi. Općenito, hrđu s raznih predmeta možete otjerati pomoću krpe ili spužve umočene u coca colu. Zapravo, zahrđale vijke možete vratiti u prvobitno stanje ako ih nakratko uronite u posudu sa sodom.

Ako se problem nastavi, a kućni lijekovi ne djeluju, možda biste se trebali okrenuti profesionalnijim proizvodima dostupnim na tržištu. Međutim, ti će proizvodi vjerojatno biti kaustični. Zbog toga je pri njihovoj uporabi potreban poseban oprez te se uvijek morate točno pridržavati uputa za uporabu.

Izvor: europost.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki