Mnogi ljudi biraju domaće pripravke kako bi zimi uživali u okusu povrća, bobica i voća, kao i kako bi sačuvali dio žetve.
Istodobno, rezultat konzumiranja šavova i konzervi je hospitalizacija, a ponekad i smrt.
Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je pridržavati se nekoliko pravila.
Prije svega, prije uranjanja plodova u staklenke, dezinficirajte posudu od bakterija – vjerujte, sigurno ih ima u njoj. Posude se u pravilu nekoliko puta tretiraju kipućom vodom, nakon čega se u njih stavljaju namirnice i čvrsto zatvaraju, sprječavajući prodiranje zraka.
Problem je u tome što čak ni tretiranje kipućom vodom ne može uništiti sve patogene bakterije – neke od njih ostaju s velikim veseljem, jer su slana otopina i organske molekule otopljene u njoj idealan hranjivi medij za njih.
Konkretno, govorimo o bakteriji Clostridium botulinum, koja se dobro razmnožava u kućnoj konzerviranoj hrani, što se obično povezuje s nedovoljnim antimikrobnim tretmanom i kršenjem uvjeta skladištenja.
Kad uđe u tijelo, bakterija počinje proizvoditi botulinum toksin (Botox), koji utječe na motoričke neurone prednjih rogova leđne moždine, uzrokujući paralizu mišića i dovodeći do zatajenja disanja.
Ozbiljnost bolesti određena je brojem bakterija u tijelu i toksinom koji proizvode.
Kako bi se osigurala sigurnost, preporuča se zagrijavanje konzervirane hrane na temperaturu od 100 stupnjeva 30 minuta.
Posebno treba biti oprezan pri konzumiranju konzerviranih gljiva – teško se ispiru od čestica zemlje koje mogu sadržavati spore Clostridium botulinum.
Prethodno smo vam rekli kako se hraniti kako biste zaštitili svoje tijelo od stresa.