Slana varijanta mliječne pite s feta sirom. Napravite ga vikendom za savršen međuobrok za ured ili ga popratite bogatom salatom za izdašan i potpun obrok
Materijali
1 žličica žlice maslaca
1 srednja glavica luka, nasjeckana
1 litra punomasnog mlijeka
160g fini griz
400 g feta, mrvljena
1 grančica majčine dušice
3 jaja + 1 žumanjak za namaz
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180oC ventilator. U srednje jakoj posudi na srednjoj vatri otopite maslac i pirjajte luk 3-4 minute, dok ne omekša i poprimi lijepu zlatnu boju.
Maknite s vatre, pažljivo ulijte mlijeko i vratite lonac na vatru. Miješajte dok mlijeko ne prokuha, oko 2-3 minute, pa ulijte griz. Kuhajte još 2-3 minute, dok ne dobijete gustu kremu poput one od galaktoburekosa.
Maknite lonac s vatre, dodajte feta sir, majčinu dušicu i dobro promiješajte dok smjesa ne postane homogena. Dotjerajte okus solju i paprom. U zdjelu umutite jaja i dodajte ih u smjesu brzo miksajući.
Maslacem i grizom pospite vatrostalnu posudu ili tepsiju veličine 25×35 cm i unutra ravnomjerno rasporedite kremu. Premažite žumanjkom površinu i pecite u pećnici 35-45 minuta.
Izvadite pitu iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi barem 2 sata, kako bi je mogli rezati a da se ne raspadne.
časopis za masline.gr