Postoji kategorija ljudi koji su čvrsto uvjereni da ne samo da bi trebali odustati od mesa u korist voća i povrća, već i da ih jedu sirove.
Sirovo povrće sadrži više vitamina, što znači da je korisnije. Ali nije uvijek tako.
Nutricionistica doktorica medicinskih znanosti Mariyat Mukhina govorila je o tome koje povrće ne bi trebalo jesti sirovo u intervjuu za Moskva 24.
Ovo pravilo vrijedi za patlidžan, šparoge i špinat.
Sirovi patlidžan
Povrće sadrži solanin koji može uzrokovati bolove u želucu, kao i mučninu i druge tegobe.
Sirove šparoge
Dijetalna vlakna biljke su prilično gruba, što otežava tijelu da apsorbira korisne tvari koje sadrži.
Ne biste trebali jesti sirove šparoge. Ovo je biljka koja se konzumira u kuhanom obliku. Budući da se sirove šparoge vrlo slabo probavljaju, imaju gruba dijetalna vlakna, korisne tvari iz njih neće se apsorbirati, kaže stručnjak.
Sirovi špinat
Iako u špinatu nakon toplinske obrade može biti manje vitamina C, šanse za apsorpciju kalcija, magnezija i željeza značajno se povećavaju.
Činjenica je da tijelo jednostavno ne može apsorbirati ove vitamine iz sirovog špinata.
Osim toga, za bolesti probavnog sustava i dijabetes, nutricionist ne preporučuje jesti dragun.