Koji model odgoja djece roditelji trebaju izabrati: 4 navedene varijante

Uspjesi i pogreške odrasle osobe potječu iz djetinjstva. Koliko će neka osoba biti samouvjerena ili potištena – ovisi o roditeljima, točnije o modelu odgoja.

U starim danima o tome nisu mnogo razmišljali i u potpunosti su se oslanjali na školu i očev pojas. Sada je sve drugačije.

Stručnjaci su govorili o modelima odgoja djece, njihovim razlikama i posljedicama.

Autoritarni stil

Uključuje kontrolu i donošenje roditeljskih odluka o tome što je djetetu potrebno. Istovremeno, roditelji su uvjereni da čine dobro za svoju djecu, te će ona sigurno odrastati uspješna i sretna.

U stvarnosti djeca postaju izvrsni učenici, olimpijci, ali psihički sve nije baš najbolje.

djeca
Fotografija: © Belnovosti

U odrasloj dobi ti se ljudi suočavaju s emocionalnim izgaranjem i kasno počinju tražiti sebe, ne uvijek uspješno i dosta dugo.

I događa se da se djeca već od malih nogu počnu suprotstavljati roditeljima.

Liberalni stil

O ovome sanja svako dijete. Roditelji ne zabranjuju, ne diraju i dopuštaju djeci da samostalno biraju aktivnosti po svom ukusu.

Roditelji dopuštaju djeci da razumiju život kroz pokušaje i pogreške, ali u adolescenciji djeca počinju shvaćati da im nedostaje roditeljske pažnje i ljubavi te da postoji potreba za ljubavlju, podrškom i priznanjem drugih ljudi.

Obiluje nesporazumima, svađama među generacijama, međusobnim prijekorima i drugim međusobnim negativnostima.

Njegujući stil

Slično autoritarnom, ali vrlo mekano. U profesionalnom okruženju ovaj se model naziva i prekomjernom zaštitom – o njegovoj šteti već je puno rečeno.

Roditelji brzo zaštite dijete od svega lošeg iz vanjskog svijeta. Kao rezultat toga, javlja se ista potpuna kontrola i ograničenje.

Djeca odrastaju bespomoćna i ovisna. U budućnosti se suočavaju s problemima – povećanom anksioznošću i drugim primjerima

Demokratski stil

Najuspješniji model od svih opisanih. Komunikacija se temelji na međusobnom poštovanju.

No, budući da su na istoj razini s djetetom, roditelji moraju biti spremni na to da će im dijete jednog dana govoriti o svojim pravima i obavezama.

Model može biti u konačnici uspješan samo ako su djeca poslušna i imaju razumijevanja za ono što im roditelji dopuštaju.

U ovom slučaju postoji šansa da odgojite samouvjerenu, discipliniranu i neovisnu osobu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki