Prehrana koja jede uglavnom ultraprerađenu hranu može vam skratiti godine života.
Namirnice s flavonolima – ključ dugovječnosti
Nova studija otkriva da su ljudi koji konzumiraju veće količine prerađene hrane 10% veća vjerojatnost rane smrtiposebno od bolesti srca i dijabetesa.
Međutim, u ovom trenutku nije pronađena veza između visoko prerađene hrane i smrti povezanih s rakom, izvještava HealthDay News.
Flavonoidi koji spašavaju život – gdje i kako do njih?
Istraživači su analizirali podatke o prehrani i zdravlju iz preko pola milijuna ljudi, koji su u prosjeku praćeni 23 godine. To nalaze gazirana pića i namirnice poput pljeskavice, hrenovke i kobasice su “najsnažnije povezani s rizikom smrtnosti”.
Čak i nakon uračunavanja drugih čimbenika kao što su pretilost i pušenje, povezanost između ultraprerađene hrane i smrtnosti je ostala.
Istraživač Nacionalnog instituta za rak kaže: “Dijeta s malo ove hrane sada se preporučuje za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja.”
Međutim, znanstvenici naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji aspekti pretjerano obrađeno hrana predstavlja potencijalni rizik za zdravlje./zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!