Ruski znanstvenici stvorili su lijek koji sprječava pojavu metastaza

Znanstvenici sa Sibirskog državnog medicinskog sveučilišta (Siberian State Medical University) stvorili su lijek za sprječavanje metastaza kod raka.

Prema autorima razvoja, ovaj lijek može spriječiti pojavu metastaza.

Konkretno, takav potencijal ima spoj razvijen na temelju nukleinskih kiselina.

Upravo će to spriječiti njihovu pojavu nakon uklanjanja primarnog tumora, javlja MIA Rossiya Segodnya pozivajući se na Journal of Medicinal Chemistry, gdje su objavljeni rezultati rada ruskih znanstvenika.

Metastaze

Prema predstavnicima Sibirskog državnog medicinskog sveučilišta, rak nastaje zbog genetskih promjena u stanicama, zbog čega se one nekontrolirano dijele i šire po tijelu.

znanstvenici
Fotografija: Pixabay

Mnoge od njih eliminira imunološki sustav, ali oni koji ne uginu ulaze u stanje “mirovanja” i to na duže vrijeme (ovisno o imunitetu pojedine osobe).

Kada stanice raka izađu iz stanja mirovanja, transformiraju se u matične stanice tumora, što dovodi do stvaranja metastaza, koje su vodeći uzrok smrti od raka.

Znanstvenici kažu: gotovo svi suvremeni lijekovi protiv raka usmjereni su samo na liječenje primarnog tumora i ne mogu se boriti protiv stanica raka koje su se već proširile po tijelu i karakterizirane su povećanom otpornošću na lijekove.

Nova droga

Stručnjaci sa Sibirskog državnog medicinskog sveučilišta, Tomskog nacionalnog istraživačkog medicinskog centra Ruske akademije znanosti i Tomskog državnog sveučilišta razvili su lijek koji blokira gene koji osiguravaju prijelaz stanica raka koje izlaze iz stanja mirovanja u tumorske matične stanice.

MikroRNA, čija kombinacija čini osnovu lijeka, utječu na gene koji “aktiviraju” stanice raka, istaknuli su autori razvoja.

Blokiranjem ovih gena postaje moguće, kako pokazuju eksperimentalni podaci, spriječiti pojavu metastaza, istaknuli su znanstvenici.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki