Šiški kebab smatra se prvim jelom tijekom rekreacije na otvorenom ili ljetnih praznika u zemlji. Svi znaju da ovo nije najzdravija hrana.
Bilo bi jedino ispravno reći da meso kuhano na drvenom ugljenu nije bez korisnih svojstava, ali ima i dosta kontraindikacija.
Šiški kebab nije dijetalno jelo jer je pržena i masna hrana. Za one koji se žele pridržavati načela zdrave prehrane, roštilj možda nije najbolja opcija”, rekao je gastroenterolog Ilnaz Gataullina za UfaTime.ru.
O prednostima šiškanog kebaba može se govoriti samo uz pravilnu pripremu i umjerenu konzumaciju.
Prednosti šiška kebab
1. Izvor je životinjskih bjelančevina i aminokiselina bez kojih je nemoguća izgradnja stanica i funkcioniranje organizma.
2. Sadrži vitamine topive u mastima A, E, D, skupinu B i željezo.
3. Metoda kuhanja na drveni ugljen uzrokuje da meso izgubi puno masnoće i postane manje kalorično nego kad se peče u pećnici.
Šteta od šišmiškog kebaba
1. Glavni problem je masnoća koja kada dospije na ugljen stvara tvari koje imaju kancerogena svojstva (benzopirene). Kad ispare završe u mesu.
2. Sljedeća opasna točka je kora mesa u kojoj su koncentrirani karcinogeni benzopiren i heterociklički aromatski amini.
3. Prijetnju zdravlju predstavlja i loše pečeno meso, zbog čega se u njemu mogu zadržati bakterije.
Tko ne može jesti roštilj?
Prvo, onaj tko dugo nije jeo meso ne bi trebao jesti kebab.
Drugo, jelo je kontraindicirano za giht, visok kolesterol, akutne i kronične bolesti probavnog sustava i kardiovaskularne bolesti.
Stoga, ako imate bolesti probavnog sustava ili probleme s kolesterolom, bolje je kuhati kebab od ribe ili peradi.