Ljeti se hladna kava može kupiti u gotovo svakom kafiću.
Prema ljubiteljima ovog pića, ne možete smisliti ništa bolje od njega za vruće vrijeme. Istovremeno, liječnici se ne slažu s ovim, iako raširenim mišljenjem.
Kako je rekla nutricionistica Ekaterina Tyushina, hladna kava sadrži puno šećera, sirupa i drugih slatkih dodataka, što čini blagodati ovog pića minimalnim.
Kao rezultat toga, u pokušaju da utažite žeđ i ohladite se, sami bacate ugljikohidratno-masnu bombu u sebe, što može uzrokovati nagli skok šećera u krvi, a zbog činjenice da vam tjelesna temperatura lagano pada, postajete još toplije nego prije.
Stoga, tko se želi rashladiti neka odabere toplu kavu.
Može vam podići raspoloženje i čak poslužiti kao preventivna mjera za razne bolesti i depresivna stanja, dok pića s ledom mogu dovesti do grčeva u probavnom traktu.
To nije sve: hladna voda uzrokuje prehlađenje sluznice (zdravo, tonzilitis), a led koji uđe u želudac blokira proizvodnju enzima i želučanog soka (zdravo, neprobavljene bjelančevine), uvjerena je nutricionistica Irina Merkulova.
Konačno, tijelo će potrošiti puno energije da zagrije hladnu tekućinu za njezinu naknadnu apsorpciju – to su razlozi zašto je hladne napitke od kave teško klasificirati kao zdrave.