Superopasne namirnice koje “iscrpljuju” imunološki sustav i povećavaju rizik od autoimunih bolesti

Dva stručnjaka ispituju kako ultraprerađena hrana remeti rad imunološkog sustava i povećava rizik od autoimunosti

Užurbani ritmovi života, smanjuju grubu prehranu i ovisnost o hiperprocesiranoj hrani u “lošoj” svakodnevnoj navici.

Povećana potrošnja ultraprerađene hrane povezuje se s problemakao što su pretilost, metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti, zbog njihovog slabog nutritivnog opterećenja.

Istraživanje koje je pokazalo da hiperprocesirana hrana utječe na imunološki sustav prema članku Samuela J. Whitea,
Izvanredni profesor i Philippe B. Wilson, pomoćni prorektor na Sveučilištu York St John u Razgovor. Stoga, korelacije ove opasne hrane s upalnim bolestima crijeva kao i autoimunim bolestima.

Njima pripadaju, pakirane grickalicethe slatka pićathe instant tjestenina i gotova jelakoji često uključuju emulgatore, mikročestice (npr. titanijev dioksid), zgušnjivače, stabilizatore, mirise i bojila, koji imaju moć promijeniti crijevni mikrobiom.

Istraživanje mikrobioma i imunološkog sustava kod miševa

Na temelju istraživanja na miševima, izloženost niskim koncentracijama emulgatora može oslabiti crijevnu mukoznu barijeru što štetnim mikrobima olakšava ulazak u crijeva.

Dakle, promjene u cjelovitosti crijevne sluzniceidentificiraju se s višim razine upalnih markera. Ovi procesi mogu “probuditi” tjelesne autoimune mehanizme.

Na integritet crijevne sluznice također utječe nedostatak vlakana, koji predstavlja prehranu bogatu ultra-prerađenom hranom. U normalnim uvjetima crijevni mikrobi “probavljaju” biljna vlakna i proizvode masne kiseline kratkog lanca. Ove molekule pomažu u održavanju integriteta crijevne barijere i reguliraju imunološke reakcije, smanjujući upalu i pojačavajući Proizvodnja T-stanica (vrste imunoloških stanica koje napadaju patogene). Stoga je u nedostatku tih molekula, slabi crijevnu barijeru i povećava rizik od upale.

Promjene u sastavu crijevnog mikrobiomatakođer su identificirani s dijetama bogatim Zasićene masti, šećeri, sol i aditivi, sastojci dokazano smanjuju dobre crijevne bakterije.

Ljudska istraživanja

Rezultati pokusa na miševima slični su onima iz istraživanja na ljudima. Dodatno, promatrano je veći unos kalorija i debljanje kod ljudi koji su uključili ovu hranu u svoju prehranu, u usporedbi s onima koji su slijedili dijetu bez ultraprerađene hrane.

Druga istraživanja su otkrila da prekomjerna konzumacija natrija nalazi se u ultra-prerađenoj hrani, također povećava upalu. Prehrana s visokim udjelom natrija također je povezana s niže razine korisnih crijevnih bakterija.

Pročitajte također:

Prelazak na prehranu s manje prerađene hrane – Za naše zdravlje

Pakirani kruh i žitarice krivi su za rak – što je pokazalo novo istraživanje

Pet super prerađenih namirnica koje štete zdravlju

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki