Mnogi ljudi vole heljdu. Proizvod nije samo ukusan, već i zdrav jer sadrži vitamine, mikroelemente i aminokiseline potrebne našem tijelu.
Osim toga, heljda ne sadrži puno masti. Također sadrži zdrave ugljikohidrate, lecitin i proteine.
Prema Zen kanalu “Thoughtful Siberian”, heljda ima pozitivan učinak na funkcioniranje probavnog i kardiovaskularnog sustava.
Kada je heljda štetna?
U nekim slučajevima može biti štetno. Osobito za osobe koje pate od zatvora, čira na želucu i zatajenja bubrega.
Prehrana koja se sastoji samo od heljde također može imati štetan učinak na zdravlje (glavobolje, kronični umor).
Kada prejedete heljdu, postoji rizik od nadutosti s povećanim stvaranjem plinova.
Zdravstveni problemi mogu nastati i kada se heljda kombinira s određenim namirnicama.
Nema mjesta za masno meso s heljdom
Prema endokrinologu i nutricionistu Tatjani Bočarovoj, heljdu ne treba kombinirati s masnom hranom, poput ribe i mesa.
Ako to učinite, tada, kaže stručnjak, može doći do fermentacije i težine u želucu.
Toksikolog, profesor Mikhail Kutushov, navodi da je heljda jedna od onih namirnica koje mogu dovesti do zgušnjavanja krvi. Tako i masno meso.
Stoga je konzumacija heljde s masnim mesom ili ribom prepuna dodatnog stresa za srce.
Potonji podrazumijeva takve probleme kao što su proširene vene, tromboflebitis, angina pektoris, srčani udar i niz drugih problema s kardiovaskularnim sustavom.
Prema nutricionistu, doktoru medicinskih znanosti, profesoru Alekseju Kovalkovu, kombinacija heljde s mesom ne dopušta vam da pravilno apsorbirate hranjive tvari i ne primate dovoljno proteina.
Budite oprezni s mlijekom i jajima
Nutricionistica Marina Sorokina upozorava na kombiniranje heljde s jajima.
Inače, napominje stručnjak, želudac će biti ozbiljno preopterećen, a postoji opasnost od žgaravice, proljeva i mučnine.
Ona ne preporučuje piti heljdu s mlijekom. U protivnom može doći do bolova u trbuhu i nadutosti.
Neki stručnjaci ne preporučuju pijenje čaja i divljeg češnjaka zajedno s heljdom, vjerujući da će se takvom kombinacijom hranjive tvari i mikroelementi slabo apsorbirati.