Kako bi čaj imao bolji okus, a istovremeno zadržao svoja blagotvorna svojstva, morate znati kako i s čime ga pravilno piti.
Stručnjak iz mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, podijelila je nekoliko korisnih savjeta o ovom pitanju.
Čaj sa šećerom
Šećer dodan u čajnu infuziju u malim količinama poboljšava okus čajnog napitka. A višak šećera uzrokuje apsorpciju vitamina B1.
Ova činjenica je dokazana znanstvenim istraživanjima.
Stoga je bolje ne stavljati previše šećera u čaj ili koristiti med umjesto šećera.
Čaj s mlijekom
Čajni naparak pomiješan s mlijekom vrlo je hranjiv i lako probavljiv napitak.
Mlijeko se dobro slaže sa svim vrstama čajeva.
Čaj s limunom
Najčešće ljudi vole piti čaj s limunom. Međutim, ovo piće dobro se slaže s drugim raznim agrumima.
Ovi plodovi pojačavaju ljekovita i hranjiva svojstva čajne infuzije.
Međutim, pravi okus čaja se donekle mijenja. Kod agruma mijenja se i boja čaja: postaje svjetlija. No, unatoč promijenjenoj boji, snaga pića ostaje ista.
Čaj s čokoladom
Oni koji vole piti čaj s čokoladom ili bombonima neka to čine uz zalogaj. U tom slučaju treba popiti gutljaj čaja nakon što se slatko proguta.
Ovim načinom ispijanja čaja moći ćete osjetiti njegov okus i miris. U suprotnom, čokolada i drugi slatkiši sa svojom snažnom aromom jednostavno će ugušiti okus i miris pića.
Čaj s kolačićima, torta, kolači
Vrući čaj pomaže u probavi jela od tijesta i čak malo povećava njihovu hranjivu vrijednost. Ali okus samog čaja je smanjen.
Ali ako baš želite piti čaj uz kolač ili komad torte, onda čaj svakako mora biti jak i vruć.