Ako još niste probali ukrajinsku mast na hutsulski način, svakako ispravite ovaj propust.
Ovako pripremljena mast ispada nježna i aromatična, izgledom slična dimljenoj ili pečenoj u pećnici.
Kako kuhati ukrajinsku mast na hutsulski način
Uzmite deblji komad svinjske potrbušine sa slojem masti najmanje 4 cm od kože, izrežite na 6 dijelova.
U lonac ulijte litru vode, dodajte 4 žlice krupne soli, zagrijavajte dok se sol potpuno ne otopi uz miješanje.
Dodajte lovorov list (5 kom.), alevu papriku (8 kom.) i malu šaku ljuske luka, promiješajte.
Dodajte mast, prokuhajte, kuhajte najviše 15 minuta na umjerenoj vatri, pokrijte posudu poklopcem i ostavite preko noći na hladnom mjestu.
Sljedeći dan mast stavite na sito da se osuši, natrljajte nasjeckanim češnjakom i mješavinom paprika, 2 komada zamotajte u foliju ili pergament, ostavite na sobnoj temperaturi 7-8 sati i stavite u zamrzivač na dva do tri dana. .