Od čega iskombinirati Solunsku lepinju za kompletan doručak

Što je uobičajenije nego zateći vas ujutro s kavom u jednoj ruci i solunskim pecivom u drugoj. Na putu do posla, na more, u šetnju… ovo je najlakši i najbrži doručak koji većina preferira, pogotovo kad su u žurbi. Koliko je ovo tradicionalno pecivo idealno, odnosno potpuno, kada je u pitanju doručak?

Eleftheria Kefala, dijetetičarka – nutricionistica, dolazi odgovoriti na sva naša pitanja. Solunska lepinja odgovara dvije do tri kriške kruha, ovisno o veličini, koja posljednjih godina ima tendenciju porasta. Obični bagel ima oko 200-280 kalorija i sadrži sezam, maslinovo ulje i malo šećera. Kalorijski je jednak dvjema šnitama kruha s dvije žličice maslinova ulja, a kad se dodaju različiti sastojci, može dosegnuti i do 500 kalorija.

„Ono što nedostaje solunskoj lepinji da bude kompletan doručak i da nam pruži sve potrebne makronutrijente su proteini. Ima ugljikohidrata, ali i masti iz sezama“, objašnjava nutricionistica.

Odabirom solunskog peciva za doručak vrlo brzo ćete ponovno ogladnjeti, budući da jednostavni ugljikohidrati koje sadrži brzo podižu, a zatim naglo padaju glukozu u krvi.

Što je solunskoj lepinji potrebno za kompletan doručak?

Kao što razumete, solunska lepinja sama po sebi nije idealan obrok, jer nije potpuna. Ali uz nekoliko dodataka, možete dobiti sve potrebne makronutrijente, a također ga učiniti ugodnim za glukozu u krvi.

Nutricionistica nam daje mnoge prijedloge koji ga prate. “Potrebni su nam izvori proteina, kao i izvori dobrih masnoća kako bismo održali stabilnu razinu šećera u krvi i bili siti”, ističe.

Prijedlozi za kombinaciju solunske lepinje za doručak od Eleftheria Kefala, dijetetičarke – nutricionistkinje:
  • Solunska lepinja + feta sir + pasta od maslina + paradajz
  • Solunska lepinja + krem ​​sir + ćuretina + rikula
  • Solunska lepinja + graviera + pesto od bosiljka + špinat
  • Solunska lepinja + otopljeni avokado + paradajz + jaje (prilog)
  • Solunska lepinja + puter od kikirikija + crveni pekmez

Naravno, najbolje je izabrati pecivo od integralnog brašna, koje ima niži glikemijski indeks!

Thessaloniki pecivo je dobro za obrok prije teretane jer su ugljikohidrati izvrstan način za punjenje zaliha glikogena za dodatnu energiju.

Iako ima dovoljno kalorija i način na koji ga možete učiniti cjelovitim obrokom je dodavanjem dodatnih sastojaka i time još više povećati kalorije, ostaje dobra baza i naravno najzdraviji, ali i najekonomičniji izbor među lisnatim tijestom i druge mogućnosti koje nalazimo u pećnici.

loveyourselfmagazine.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki