Kokošja jaja kuhare ponekad iznenade neugodno. Ne samo da su loše očišćeni ili ustajali, nego u žumanjku ima i krvi.
Je li moguće jesti takva jaja? Mnogi ljudi o tome i ne razmišljaju i odmah ih bacaju. Je li točna?
Odakle dolazi krv u jajetu?
Ne upuštajući se u biološku i anatomsku džunglu, možemo reći da prisutnost krvi u žumanjku ukazuje na puknuće krvne žile.
To se može dogoditi doslovno u zadnjim minutama prije nego što kokoš snese jaje.
Također se kaže da krvni ugrušak može biti prisutan u oplođenom ili neoplođenom jajetu.
Stoga nema potrebe plašiti kokoši niti se s njima grubo ponašati.
Krv također može biti uzrokovana:
- genetika;
- svijetlo osvjetljenje kokošinjca;
- višak vitamina A i K u hrani;
- kao i bolesti – gljivice, encefalomijelitis ili toksini u hrani. Ali to se događa izuzetno rijetko.
da ili ne
Nema razloga za brigu oko toga – jaje ostaje jestivo.
Ako baš želite, krv možete ukloniti vilicom ili nožem.
Ali to ni na koji način neće utjecati na okus.