Ako želite uživati u čarobnom okusu trešanja u zimskoj sezoni, vrijeme je da se opskrbite receptom za ukusan i aromatičan pripravak od ove bobice.
Kako napraviti džem-žele od trešanja, koji se sa sigurnošću može nazvati “Jedi svoj um”, ispričala je stručnjakinja mrežnog izdanja BelNovosti, kuharica Julija Arkhipova.
Da biste to učinili, trebat će vam:
- 1 kg svježih višanja,
- 700 g šećera,
- 100 ml hladne kuhane vode,
- 25 g želatine.
Bobice je potrebno temeljito oprati, odstraniti sjemenke i prebaciti u duboku zdjelu.
Nakon toga pospite trešnje šećerom i ostavite u ovom obliku 5-8 sati dok se ne namoče.
Kad dođe vrijeme, želatinu otopite u vodi i stavite višnje na štednjak da prokuhaju. Kad bobice zakuhaju, smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta, ne zaboravite skinuti pjenu.
Sada je vrijeme da dodate želatinu i dobro izmiješate budući pripravak.
Kad je džem-žele gotov, ulijte ga u čiste i prethodno sterilizirane staklenke, a zatim zatvorite navojnim čepovima ili zarolajte.
Staklenke treba preokrenuti, zamotati i pričekati da se ohlade, a potom premjestiti u hladnjak ili podrum.