Mnogi ljudi znaju da je heljda vrlo zdrav prehrambeni proizvod.
Međutim, postoji značajna nijansa. Ako ga koristite s nekim drugim namirnicama, možete ozbiljno naštetiti svom organizmu.
Yulia Arkhipova, stručnjakinja mrežne publikacije Belnovosti u području kuhanja, kuharica i pekarka četvrte klase, govorila je o tome s kojim točno proizvodima ne treba kombinirati heljdu za njezino dobro.
Čaj
Prema riječima stručnjaka, ovaj topli napitak sadrži tanine, koji značajno smanjuju sposobnost potpune apsorpcije vitamina i mikroelemenata iz heljde.
A željezo se praktički uopće ne apsorbira.
Stoga se čaj preporučuje piti 30-40 minuta nakon jela.
Čeremša
Oba proizvoda su antagonisti jedan drugome. To jest, svojstva jednog mogu smanjiti sposobnost asimilacije drugog.
Uz činjenicu da se svi elementi ne apsorbiraju, takva kombinacija je prepuna želučanih tegoba.
Mlijeko
Sigurno mnogi ljudi vole ovu kombinaciju, kažu, kako je ukusna, heljda s mlijekom.
Ali vrijedi zapamtiti da proizvodi sadrže tvari čija interakcija može naštetiti tijelu.
U heljdi je to fitinska kiselina, u mlijeku laktoza. Njihov “sastanak” u vašem tijelu može dovesti do želučanih tegoba.
jaja
Ne preporučuje se jesti heljdu s jajima, posebno onima koji imaju problema s gastrointestinalnim traktom, gastritisom itd.
Činjenica je da oba ova proizvoda za ovu kategoriju građana mogu pogoršati njihov zdravstveni status, jer su izuzetno teški za probavu.