U trgovinama i na tržnicama najčešće se nalaze tri vrste krumpira: oni s bijelim, žutim i ružičastim mesom.
Boja kore, prema riječima stručnjakinje mrežne publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arhipove, obično odgovara boji pulpe: kod bijelog krumpira ona je siva ili kremasta, kod žutog krumpira je žućkasta, kod crvenog krumpira je ružičasta.
Za sada nećemo govoriti o ljubičastom krumpiru: ovo je rijetka sorta koja je skuplja i rjeđa je.
Krumpiri različitih boja međusobno se razlikuju po sadržaju škroba, što utječe na njihov okus i sposobnost zadržavanja oblika.
Evo preporuka za korištenje krumpira na temelju njihove boje.
Bijeli krumpir
Preporuča se za piree, krem juhe i složence jer se dobro raskuha i ugodnog je baršunastog okusa.
Žuti krumpir
Cijenjen je zbog svoje sposobnosti da dobro drži oblik, pa je pogodan za salate, pečenje i kuhanje u ovojnici.
Crveni krumpir
Ovu sortu vrijedi koristiti ako želite kušati prženi krumpir: crveni krumpir sadrži malo škroba i zadržava svoj oblik kada se kuha.