Zobene pahuljice i vaše zdravlje: što svi trebaju znati

Zobene pahuljice melem su za živce i iznimno vrijedan proizvod koji je ponekad nepravedno zanemaren.

Povijest zobi seže u rani srednji vijek, kada su Slaveni otkrili njezine dobrobiti.

Ovo je najmlađa žitarica, ima kratku vegetaciju, a danas se uzgaja u 50 zemalja svijeta.

Zob se dobiva tako da se iz zobi izvadi kuhano zrno, a zatim se iscijedi ili samelje u manje listiće.

Sadrže približno 66,5% ugljikohidrata (složenih), 14,4% proteina, 6,8% masti i 12% vlakana. Stoga su odličan izvor energije za doručak.

kaša
Fotografija: Pixabay

Zbog masnoće nemaju dug rok trajanja i brzo užegnu. Stoga ih moramo pažljivo čuvati u kuhinji i provjeravati njihovu kvalitetu.

Pahuljice sadrže mnogo željeza, kalcija, magnezija, fosfora i cinka. Također imaju visok sadržaj vitamina B i lecitina, koji pomažu u poboljšanju pamćenja.

Zobene pahuljice djeluju umirujuće, pomažu u liječenju neuroza i ublažavaju posljedice stresa.

Snižavaju kolesterol i također pomažu dijabetičarima stabilizirajući razinu šećera u krvi.

Zbog sadržaja vlakana, zobene se pahuljice preporučuju kod zatvora, hemoroida ili probavnih smetnji. Lako su probavljive i pomažu u održavanju crijevne sluznice u redu.

Također čine da se osjećate sitije, pa manje jedete i gubite na težini.

Koriste se u liječenju ekcema, kožnih bolesti, suzbija pojačanu aktivnost štitnjače, smanjuje rizik od krvožilnih bolesti i srčanog udara.

I za kraj: zobene pahuljice smatraju se izvrsnim prirodnim afrodizijakom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki