Postoji relativno zdrava alternativa čipsu.
Riječ je o krumpirovim štapićima koji se pripremaju vrlo jednostavno.
Odsutnost štetnih sastojaka i kuhanje bez prženja čini ovaj zalogaj mnogo sigurnijim za tijelo od čipsa.
U isto vrijeme, sami pripremljeni zalogaji puno su ukusniji od ploški krumpira prženih u ulju.
Recept za zanimljivu zakusku podijelila je Yulia Arkhipova, stručnjakinja za online publikaciju Belnovosti u području kuhanja, kuharica i pekar četvrtog razreda.
Recept za štapiće od krumpira
Prvo je potrebno skuhati 300 grama krumpira u ljusci. Trajanje ove faze trebalo bi biti otprilike pola sata.
Gotovi krumpir mora se oguliti i nasjeckati. Da biste postigli drugi rezultat, morate koristiti ribež (strana s malim rupama).
Dok se smjesa od krumpira hladi, pomiješajte 300 grama brašna sa kockicama hladnog maslaca (150 grama). Viljuškom izgnječite smjesu.
Kombinirajte dvije dobivene mase (krompir i puter-brašno), posolite ovo tijesto. Možete dodati nasjeckane češnjeve češnjaka, kao i začine po želji.
Ostavite tijesto zamotano u foliju u hladnjaku 60 minuta.
Zatim vratite ovu bazu na radnu površinu. Razvaljajte tijesto. Trebali biste dobiti “lih”, debljine oko pola centimetra.
Pomoću noža pretvorite “list” u skup malih pravokutnika. To su isti štapići koje treba staviti na lim za pečenje i staviti u pećnicu na trećinu sata. Temperatura bi trebala biti 180 stupnjeva.
Krajnji rezultat bit će slasni zalogaji: zlatni i, naravno, vrlo ukusni.