Ulje koje je glavno mjesto u mediteranskoj prehrani i prepoznato kao čuvar srca, pokazalo se i zaštitnikom uma, smanjujući rizik od demencije i njenih komplikacija
u maslinovo ulje leži tajna zdravog uma u starijoj dobi, prema prethodno objavljenoj studiji koja otkriva da ulje zvijezde u mediteranskoj prehrani može smanjiti rizik od smrti povezane s demencijom. Nalazi su predstavljeni na godišnjem sastanku Američke dijetetske udruge.
Kroz podatke o više od 90.000 američkih zdravstvenih radnika, otkriveno je da su ljubitelji maslinovog ulja imali manje šanse za smrt od demencije tijekom tri desetljeća. Konkretno, rizik je bio 28% manji s više od pola žlice maslinova ulja dnevno, u usporedbi s onima koji su ga rijetko konzumirali.
Na temelju procjena istraživača, a male promjene u prehrani može učiniti razliku: žličica maslinovog ulja umjesto margarina može smanjiti rizik od smrti uzrokovane demencijom do 14%. Prema stručnjacima, studije poput ove mogu pokazati samo korelacije, a ne uzročnost, da maslinovo ulje štiti mozak od starenja.
Protuupalno djelovanje
RELEVANTNI ČLANCI
Prema riječima nutricionistice i bivše predsjednice Američke akademije za prehranu i dijetetiku, Connie Diekman, maslinovo ulje ima visoku ω-3 masne kiselinepoznat po protuupalna svojstva njihov. Budući da znanstvena teorija priznaje uključenost upale u pojavu demencije, to objašnjava kako redovita konzumacija maslinovog ulja može imati takav zaštitni učinak, prema Diekmanu.
Prethodne studije povezivale su mediteransku prehranu s boljim pamćenjem i razmišljanjem, kao i manjim rizikom od demencije kod starijih osoba. U ovoj studiji, samo maslinovo ulje, bez obzira na obrazac prehrane, povezano je s nižim rizikom od smrti uzrokovane demencijom.
Zatim, objašnjenje pozitivnih učinaka maslinovog ulja moglo bi se dati kroz formulu “što je dobro za srce, dobro je i za mozak”, s bolje kardiovaskularno zdravlje kako bi se smanjio rizik od demencije. Prema dosadašnjim saznanjima, prehrana bogata maslinovim uljem može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, vjerojatno kroz poboljšanje krvnog tlaka, kolesterola, rada krvnih žila itd.
Kardiovaskularno zdravlje, međutim, ne objašnjava najnovije otkriće maslinovog ulja i smanjenog rizika od smrti uzrokovane demencijom, objasnila je istraživačica Anne-Julie Tessier, postdoktorandica na Harvard School of Public Health. Umjesto toga, rekao je, objašnjenje je vjerojatnije tražiti u mikronutrijentima maslinovog ulja kao što su polifenoliniz biljnih spojeva s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.
Pročitajte također:
Iznenadna smrt: mjere koje spašavaju živote – uloga maslinova ulja
Maslinovo ulje sprječava zgrušavanje krvi
Mediteranska superhrana koja snižava kolesterol i krvni tlak