Začinjena mediteranska superhrana koja snižava šećer i pomaže u regulaciji dijabetesa

Otkrijte skriveno ‘blago’ mediteranske prehrane koje vam može pomoći u upravljanju dijabetesom

U srcu Mediterana mala biljka krije voćno “blago” za naše zdravlje, kapara. Ova supernamirnica nije poznata samo po svom karakterističnom okusu i aromatičnoj noti koju daje mediteranskim jelima, već i po svim važnim dobrobitima koje, na temelju studija, može ponuditi regulacija dijabetesa.

Mediteran, poznat po svojoj raznolikosti hrane i bogatoj prehrambenoj tradiciji, rodno je mjesto mnogih superhrana. Potonje su namirnice bogate nutrijentima i prepoznate su po svojim zdravstvenim prednostima. Neke od najpoznatijih mediteranskih superhrana su maslina, šipak i majčina dušica, a sve su poznate po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. U kategoriji ove superhrane kapari (Capparis spinosa) ističe se višestrukim prednostima. Unatoč svojoj maloj veličini, kapari sadrže bogate antioksidanse i hranjive tvari koje mogu pomoći u liječenju raznih zdravstvenih problema, uključujući dijabetes.

Kapari i dijabetes
Nedavna istraživanja počela su rasvjetljavati potencijal kapara u regulaciji šećera u krvi. Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili rezultati, neke su studije već zabilježile obećavajuće nalaze.

Tako se čini da određeni sastojci kapara mogu pomoći u boljem upravljanju šećerom u krvi povećavajući njegov unos u tkiva, smanjujući apsorpciju ugljikohidrata i štiteći stanice koje proizvode inzulin u gušterači.

Druga mala studija koja je uključivala 30 osoba s dijabetesom pokazala je da je pomoglo konzumiranje ekstrakta kapara tri puta dnevno snižavanje razine šećera u krvi kao i triglicerida.

Ranija studija na 54 osobe s dijabetesom otkrila je da je konzumacija 400 mg ekstrakta kapara, tri puta dnevno tijekom dva mjeseca, dovela do značajnog poboljšanja razine šećera u krvi natašte i dugoročnog upravljanja šećerom u krvi u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Kapari, obećavajuća namirnica za budućnost
Iako su rezultati studija ohrabrujući, važno je napomenuti da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjelo kako kapari utječu na razinu šećera u krvi kada se konzumiraju u normalnim količinama kao dio zdrave prehrane. Međutim, sve u svemu, kapari su bogati antioksidansima kao što su kvercetin i rutin te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Dodavanjem u svoju prehranu dobit ćete dodatne zdravstvene prednosti, osobito ako slijedite uravnoteženu mediteransku prehranu. Ne zaboravite da je, unatoč svojim blagodatima, također vrlo slan – odnosno bogat natrijem – pa treba biti umjeren u njegovoj konzumaciji.

Pročitajte također:

Superhrana koja štiti jetru i regulira krvni tlak

Deset superhrana koje pobjeđuju upalu – stavite ih na svoj tanjur

Pas: 3 supernamirnice koje su dobre za njega – recepti za jednostavne grickalice

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki