Močvarne brusnice sadrže mnogo vitamina, minerala i drugih korisnih tvari, pa ih je preporučljivo jesti tijekom prehlade ili za prevenciju.
Osim toga, bobica ima pozitivan učinak na srce i krvne žile, kao i na genitourinarni sustav.
Unatoč ovim dobrobitima, ne bi svi ljudi trebali uživati u brusnicama, a evo i zašto.
Kontraindikacije za jesti brusnice
Svi koji pate od čira na želucu i dvanaesniku te gastritisa, nažalost, trebali bi pomnije pogledati druge izvore vitamina zbog tvari u brusnici
Ovu bobicu možete jesti samo u stanju remisije i u nedostatku posebne dijete.
Ograničenje se odnosi i na osobe s oksolatnim bubrežnim kamencem – ne smiju se oslanjati na askorbinsku kiselinu i vitamin C.
Koliko brusnica možete pojesti?
Norma bobičastog voća za zdravu osobu je do 150 g brusnice dnevno. Ako je riječ o sportašima ili osobama s oslabljenim imunološkim sustavom, ta se količina može povećati na 250 g.
Imajte na umu: s obzirom na to da su brusnice previše kisele, mogu oštetiti čak i zubnu caklinu. Kako biste izbjegli negativne posljedice, nakon što pojedete drugu porciju brusnica, operite zube ili isperite usta.