Proglašena je najbolja dijeta za starije osobe: poboljšava rad mozga – dokazano znanošću

Starijim osobama se savjetuje da jedu više povrća. Prema najnovijim podacima, takva prehrana ima najpozitivniji učinak na ljudski organizam.

Ali nije samo povrće ono što vam pomaže da ostanete zdravi. Kineski znanstvenici imenovali su dijetu koja se preporučuje osobama starijim od 65 godina.

Znanstvenici Srednjeg kraljevstva smatraju da je najbolja prehrana za starije osobe, koja između ostalih rizika smanjuje i rizik od senilne demencije, mediteranska prehrana.

Rezultate istraživanja objavila je znanstvena publikacija Nutrition Neuroscience.

Pojedinosti studije

U studiji provedenoj između 2019. i 2022. stručnjaci su otkrili da mediteranska prehrana smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja.

znanstvenica
Fotografija: Pixabay

Ova su se svojstva najjasnije očitovala u prehrani žena starijih od 65 godina.

Što uključiti u prehranu

Uz standardni set povrća i voća, starijim osobama savjetuje se da obrate pozornost na orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice i maslinovo ulje.

Nemojte si uskratiti konzumaciju mesa peradi i ribe, bogate antioksidansima.

Pridržavanje ove dijete će zaštititi mozak od stresa i spriječiti razvoj neurodegenerativnih bolesti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki