Kolesterol je prvi neprijatelj krvnih žila. Mnogi ljudi još uvijek vjeruju da je glavni izvor lošeg kolesterola masna hrana.
Postoje razne dijete za snižavanje kolesterola i zaštitu krvnih žila od krvnih ugrušaka.
Kakvi prehrambeni proizvodi pomažu u smanjenju razine lošeg kolesterola, rekla je u intervjuu za Rg.ru gastroenterolog, kandidat medicinskih znanosti Olga Pomoinetskaya.
Stručnjak je primijetio da ljudi pogrešno smatraju maslac, jaja, mast, janjetinu i svježi sir proizvodima koji povećavaju razinu kolesterola u krvi.
Prijetnju predstavljaju ugljikohidrati s trigliceridima, ili jednostavnije prerađena hrana (šećer, brašno, kobasice i prerađevine, topljeni sir i dr.).
Takva hrana doista povećava kolesterol, primijetio je stručnjak, ujedno govoreći koje namirnice treba uključiti u zdravu prehranu.
Crvena riža
Ovo je prvi proizvod na popisu koji pomaže smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi.
rajčice
Nutricionistica je na drugo mjesto stavila rajčice.
Ribizla
Treći proizvod koji štiti krvne žile od krvnih ugrušaka je crni ribiz.
Osim spomenutih proizvoda, stručnjak je skrenuo pozornost na zelje i mahunarke.
Pritom je nutricionistica podsjetila da je kolesterol neophodan organizmu. Međutim, njegov višak izaziva aterosklerozu, krvne ugruške i bolesti srca.