Kako pripremiti dijete za školu

Pri kupnji robe za školu morate se pridržavati određenih pravila.

Inače, možete naštetiti zdravlju djeteta.

Yulia Klimchenko, instruktorica i valeologinja Regionalnog centra za higijenu, epidemiologiju i javno zdravlje u Minsku, rekla je kako pripremiti dijete za školu.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji školskih potrepština

Prvo, potrebno je na određeni način organizirati radno mjesto učenika.

Pravilno organizirano radno mjesto učenika važan je čimbenik u prevenciji oštećenja vida i držanja.

ruksaci
Fotografija: © Belnovosti

Da biste odredili veličinu stolne ploče, morate osigurati da dijete može sigurno staviti ruke na nju u sjedećem položaju. U isto vrijeme, trebao bi biti slobodan prostor za školski pribor i udžbenike.

Visina radnog stola ovisi o visini djeteta. Kada sjedite, ploča stola treba biti u razini solarnog pleksusa.

Ako je visina djeteta 110-115 centimetara, visina stola treba biti 46 cm, 115-130 cm – 52 cm, 130-145 cm – 58 cm, 145-160 cm – 64 cm.

Možete kupiti stol za transformaciju, čiji se kut nagiba i visina mogu podesiti.

Visina stolice (stolice) također treba odgovarati visini djeteta. S visinom od 110-115 cm, visina sjedala bi trebala biti 26 cm, 115-130 cm – 30 cm, 130-145 cm – 34 cm, 145-160 cm – 38 cm, odnosno za svakih dodatnih 15 cm visini učenika treba dodati 4 cm visine sjedala.

Ako stopala učenika ne dosegnu pod, morate kupiti dodatnu platformu za noge.

Dubina sjedala stolice (fotelje) treba biti tolika da bedro potpuno leži na stolici. Kada pravilno sjedite, koljena bi vam trebala biti savijena pod pravim kutom, a stopala bi trebala biti potpuno ravna na podu.

Udaljenost od očiju do knjige treba biti najmanje 30 cm, između stola i prsa – oko 10 cm.

Preporuča se smjestiti radno mjesto blizu prozora. Svjetlo stolne svjetiljke treba padati s lijeve strane (za ljevoruke – s desne strane) tako da nema sjene od radne ruke. Oči ne bi trebale biti izložene izravnom svjetlu; učenik mora percipirati svjetlo reflektirano od radne površine.

Kada kupujete školsku uniformu, morate paziti da je djetetu udobno u njoj i dok hoda i sjedi.

Tkanina mora biti prozračna i higroskopna. Odaberite odjeću od prirodnih vlakana (pamuk, lan, vuna) ili miješanih tkanina s udjelom sintetike od najviše 55% u odijelima i ne više od 30% u bluzama i košuljama.

Cipele su po mogućnosti izrađene od prave kože. Zatvorene cipele ne smiju biti podstavljene umjetnim/sintetičkim materijalima.

Visina potpetice ovisi o dobi i ne smije biti veća od 1 cm za djecu od 6 godina i ne više od 2,5 cm za djecu od 7-12 godina.

Težina ruksaka (aktovke, torbe) ne smije biti veća od 700 grama za učenike osnovnih (1-4) razreda i najviše kilogram za učenike srednjih i viših (5-11) razreda.

Na prednjim i bočnim površinama te na gornjem preklopu ruksaka (aktovke, torbe) trebaju biti reflektirajući elementi.

Duljina naramenica je podesiva prema visini i odjeći učenika. Na dnu, širina naramenica treba biti najmanje 2-2,5 cm, na vrhu – najmanje 3,5-4 cm, urezat će se u tijelo i uzrokovati nelagodu djetetu.

Ruksak za osnovnoškolce mora imati leđa otporna na oblik i sljedeće dimenzije: visina prednjeg zida je 22-26 cm, stražnji zid je 30-36 cm, širina proizvoda je 6-10 cm (an. dopušteno je povećanje veličine do 3 cm).

Proizvodi za pisanje ne bi trebali imati jak miris. Za izradu rokovnika i bilježnica nije dopušteno koristiti sjajni papir.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki