5 razloga zašto vam ruže ne cvjetaju i kako to popraviti

Postoji posebna vrsta frustracije čekati svoje cvjetanje i imati samo neznatno cvjetanje. Ako ste imali problema s procvjetanjem vaših, evo što trebate učiniti kako biste ih potaknuli.

1. Vaše ruže nemaju dovoljno sunca

Ruže su jedna od biljaka kojima je potrebno puno sunca. S manje od šest sati dnevno izravnog sunca, ruže su vrlo osjetljive na bolesti i cvjetaju vrlo malo. Ako imate ružu posađenu u hladu, možete je premjestiti, ali pričekajte sezonu mirovanja kako biste povećali šanse za uspješnu presađivanje.

2. Ne gnojite svoje ruže dovoljno

Uobičajena je pritužba da ruže cvjetaju u proljeće, ali više ne procvjetaju ljeti. U nekim vrućim krajevima to je neizbježno jer biljke prelaze u neku vrstu mirovanja. Na drugim mjestima možete produžiti vrijeme cvatnje tako da svoje ruže hranite gotovo neprekidno. Svaki put kad zalijevamo, dajemo im malo gnojiva, što govori biljci da želite da nastavi cvjetati.

3. Ne orezujete svoje ruže

Orezivanje je neophodno, ali neki ljudi ne znaju da moraju orezivati ​​svoje ruže. Ako ne obrežete višegodišnju drvenastu biljku poput ruže, zapravo puštate biljku da raste sve vrste samoniklog rasta. Svrha rezidbe je ukloniti mrtve, umiruće ili bolesne stabljike s biljke, zadržavajući samo najzdravije, najnovije i najproduktivnije. Rezidba pomlađuje i jača biljku, pogoduje jačanju i trajanju cvatnje. Prema općim pravilima za obrezivanje ruža, obrezivanje se odvija u kasnu jesen ili rano proljeće.

4. Vaše ruže ne dobivaju dovoljno vode

I nedovoljno i pretjerano zalijevanje ruža može negativno utjecati na cvjetanje. Nedovoljno zalijevanje može jednostavno spriječiti cvjetanje grma ruže, a ako predugo ostane bez vode, uginut će. Pretjerano zalijevanje rijetko je problem za ruže posađene u zemlju, ali ako imate ruže u posudama, pretjerano zalijevanje može spriječiti cvjetanje. Steknite naviku zabijati prst u tlo da osjetite je li tlo suho.

Pogledajte više:

5. Vaše se ruže bore protiv štetnika ili bolesti

Dug je popis štetnika i bolesti – tripsa, crne pjegavosti, pepelnice – koji mogu pogoditi ruže. Nakon što su vaše ruže orezane u kasnu jesen ili rano proljeće, preporučuje se prskanje u mirovanju s bakrenim fungicidom i hortikulturnim uljem protiv štetnika. Održavanje zdravlja vaših biljaka je način broj jedan da održite cvjetanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki