Kajgana je standardni doručak na koji su navikli mnogi gurmani.
Međutim, neki ljudi još uvijek nisu odlučili na kojem je ulju bolje pržiti jaja – biljnom ili maslacu.
Vrijedno je odmah naglasiti da oba proizvoda imaju svoje prednosti i nedostatke.
Jasna prednost maslaca je značajno poboljšanje okusa kajgane.
Ali ako vam je cilj dobiti što zdravije jelo, onda je bolje odabrati biljno ulje. Iz više razloga.
Maslac ima visok udio zasićenih masti
Proizvod je izvor velike količine zasićenih masnoća koje nisu najzdravije za zdravlje.
Višak potonjeg može dovesti do ozbiljnog povećanja razine kolesterola u krvi.
Ali biljno ulje sadrži uglavnom nezasićene masti, što je nedvojbena prednost proizvoda.
Biljno ulje je “otpornije na toplinu”
Maslac nema najvišu točku dimljenja.
Drugim riječima, proizvod se brzo pregrije i oslobađa se dim. Zbog toga opasni spojevi završavaju u kajgani.
U tom smislu, biljno ulje je mnogo sigurniji proizvod.
Od maslaca će kajgana biti previše masna
Pečeno jaje je prilično masno jelo čak i bez ikakvih dodataka.
Dodavanjem maslaca ili slanine sadržaj masnoće će biti još veći.
Ali upotreba biljnog ulja omogućuje vam da izbjegnete ovaj neželjeni ishod: samo malo namastite tavu – to će biti dovoljno da spriječite da kajgana zagori i postane opasna za vašu figuru.