Ovih blagdana ispecite janjeći but u pećnici po omiljenom receptu Sotirisa Evangelosa, kuhara kultnog solunskog restorana.
Materijali
Porcije: 6
- 1 janjeći but, oko 2 kg
- 1 prstohvat kumina
- 150 ml e.p. maslinovo ulje
- 1 manja glavica luka nasjeckana
- 1 režanj češnjaka, nasjeckan
- 3 grančice svježeg timijana
- 1 štapić celera, narezan na kockice
- 1 mrkva, narezana na kockice
- 50 ml suhog crnog vina
- 30 kestena očišćenih
- 80 gr. svježi maslac
- 1 puna žlica. med
- 50 ml konjaka
- cvijet soli, crni papar
Postupak
- Uzmite janjeći but, posolite ga, popaprite i pospite kimom.
- Zatim ga stavimo u pleh.
- Pirjajte ga na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri dok ne dobije lijepu boju.
- Dodajte luk, češnjak, timijan, celer, mrkvu.
- Kad malo uvenu, zalijte vinom, dodajte malo vode, prekrijte masnim papirom, aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 1,5 sat.
- Kestene lagano propirjajte na maslacu, dodajte med i miješajte dok ne postanu sjajni.
- Flambirajte ih s konjakom i dodajte u tavu s janjetinom.
- Po potrebi dodajte malo tekućine i nastavite peći još 40 minuta.
- Zatim otkrijte i pecite još 5 minuta da hrana porumeni.
- Poslužite odmah.
časopis za masline.gr