Zašto su vaše lubenice prestale rasti – i što učiniti

Ništa više ne asocira na ljeto od sočne, slatke, lubenice. Klasična ljetna poslastica jede se na piknicima, roštiljima i druženjima na otvorenom, dajući našem tijelu slatku hidrataciju u vrućem ljetnom danu.

Ovisno o sorti, može proći između 70 i 130 dana od sadnje sjemenki lubenice do berbe zrelog ploda. Lubenice uspijevaju po vrućem vremenu, dolaze u različitim veličinama i relativno ih je lako uzgajati. Međutim, ako okolina nije idealna, možete primijetiti da se vaša lubenica bori.

Iako nekoliko čimbenika može pridonijeti sporom rastu lubenice, kao što su štetočine, loša drenaža tla i nedostatak sunčeve svjetlosti, uz nekoliko prilagodbi možete vratiti zdravlje svojoj lubenici koja sporo raste.

Nedovoljna sunčeva svjetlost

Lubenice uspijevaju na punom suncu i potrebno im je najmanje 8 do 10 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Potrebno je mnogo sunčeve svjetlosti kako bi se biljke potaknule na rast, cvjetanje i privlačenje oprašivača. Nakon oprašivanja, plodu u razvoju treba sunčeva svjetlost kako bi se povećao sadržaj šećera. Iako biljke mogu podnijeti djelomičnu sjenu u toplijim klimama, nedovoljno svjetla rezultira manjim brojem cvjetova i plodova.

Kako popraviti: Ako je moguće, obrežite obližnje drveće ili grmlje koje može zakloniti sunce. Ako to nije moguće, tijekom sljedeće sezone sadnje odaberite sunčano mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti.

Vidi više:

Loša kvaliteta tla

Lubenice uspijevaju u plodnom tlu bogatom hranjivim tvarima, dobro dreniranom tlu s blago kiselim do neutralnim pH od 6,0 ​​do 6,5. Teško ili glinasto tlo može usporiti rast lubenice jer ne dopušta pravilnu drenažu. Lubenici su potrebne prave hranjive tvari u tlu kako bi rasla do svog punog potencijala. Kada je tlo neplodno ili ima pogrešnu pH vrijednost, to može uzrokovati zastoj u rastu cijele biljke.

Kako popraviti: Kako biste poboljšali plodnost tla, možete dodati organski kompost, odljevke crva ili organsko gnojivo. Kako biste saznali potpuni sastav vašeg tla, možete izvesti jednostavan test tla.

Nedostatak oprašivača

Mnoge biljke koriste pelud za proizvodnju plodova i sjemenki. Bez odgovarajućeg oprašivanja, ove biljke neće proizvesti svoje usjeve. Pelud s muškog cvijeta mora se prenijeti na ženski cvijet i nakon što se ženski cvijet oplodi, razvit će se lubenica. Zatim je potrebno oko mjesec dana da lubenica naraste i sazrije. Ako vašem vrtu nedostaje oprašivača, nedostajat će mu i hrane.

Kako popraviti: Privucite oprašivače (poput pčela) u svoj vrt sadnjom cvijeća kojem ne mogu odoljeti. Oprašivači vole neven, lavandu, boražinu, nasturtium i cinije. Druga mogućnost je ručno oprašivanje vaše biljke. To se radi uklanjanjem muškog cvijeta i utrljavanjem peluda s muškog cvijeta na stigmu ženskog cvijeta. To će osigurati pravilno oprašivanje i kontinuirani rast vaše biljke. Ženski cvjetovi imaju male, okrugle mahune na peteljkama (izgledaju kao male lubenice), dok muški cvjetovi imaju duge, tanke peteljke.

Vidi više:

Neredovito zalijevanje

Tijekom vegetacije važno je svojoj lubenici osigurati dovoljno vode jer biljka ima velike potrebe za vodom. Ako ste previše ili premalo zalijevali, mogli biste primijetiti zastoj u rastu, uvelo lišće i općenito loš izgled biljke.

Kako popraviti: Održavajte tlo vlažnim, ali ne natopljenim vodom. Zalijevajte podlogu ujutro i pokušajte izbjeći vlaženje lišća ili zalijevanje iznad glave. Osnovno pravilo je da ciljate na 2,5 cm vode tjedno, uz češće zalijevanje po vrućem vremenu ili sušnim uvjetima.

Šteta od štetnika

Lubenice mogu biti osjetljive na razne štetnike koji negativno utječu na njihovo zdravlje i rast. Bube krastavca, potkornjak i lisne uši mogu brzo uništiti vašu biljku lubenice.

Kako popraviti: Redovito pregledavajte svoju biljku. Ispod lišća provjerite ima li infestacija stjenicama i potražite znakove da je biljka napadnuta, poput tragova ugriza, promjene boje ili uvelog lišća. Ako primijetite znakove štetnika, tretirajte biljke odgovarajućim botaničkim pesticidima i eteričnim uljima.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki