Ne kupujte tapete za kuhinju dok ne pročitate ovo: korisni savjeti dizajnera

Izbor tapeta danas je jednostavno impresivan u svojoj ljepoti i raznolikosti. Uz njihovu pomoć svaki interijer možete učiniti lijepim i ugodnim.

Ali što učiniti s kuhinjom? Uostalom, ova soba je svakodnevno izložena visokoj vlažnosti i zagađenju.

A kako bi se tapeta dobro nosila s tim poteškoćama i zadržala svoj izvorni izgled dugi niz godina, morate uzeti u obzir neke točke pri odabiru.

Yulia Tychino, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti na području dizajna i interijera, dala je korisne preporuke.

Vrste tapeta

Postoji mnogo vrsta tapeta, ali za kuhinju se preporučuje odabrati sljedeće vrste:

tapeta
Fotografija: © Belnovosti

• Tapete od flizelina namijenjene slikanju.
• Vinil na papirnoj ili netkanoj osnovi.
• Staklene tapete.

Sada počnimo promatrati svaku vrstu tapeta.

Vinilne tapete

Uključuju nekoliko slojeva – bazu. Može biti izrađen od papira ili netkanog materijala.

To je posljednja opcija za doradu kuhinje koja je najprikladnija. I gornji – ukrasni sloj – pjenasti vinil.

Glavna prednost netkanih vinilnih tapeta je da se ne skupljaju niti rastežu kada se osuše. I što je najvažnije, zbog svoje gustoće maskiraju manje nedostatke na zidovima.

Ali oni imaju značajan nedostatak. Ne dopuštaju prolaz zraka. Stoga, ako imate curenje cijevi i vlagu u kuhinji, onda je najbolje da ih napustite.

Ako na zidovima ima gljivica ili plijesni, onda prije lijepljenja tapeta, zidovi moraju biti tretirani.

Netkane tapete za slikanje

Izrađuju se isključivo od netkanog materijala. Takve tapete nemaju teksturiranu površinu i izgledaju poput papira.

U biti, ovo je papir, samo gušći zahvaljujući polimerima koji vežu celulozu.

Takve se pozadine koriste u slučajevima kada želite obojiti zidove, ali daleko su od idealnih. Ova pozadina je vrlo jednostavna za rad.

Ali postoji jedan nedostatak – nakon bojanja mogu se primijetiti šavovi (spojevi tapeta). Za bojanje se preporuča odabrati boju na bazi vode. Možete ih prefarbati ne više od 4-5 puta.

Staklene tapete

Sadrže sodu, glinu, kvarcni pijesak i vapno.

Za razliku od prethodnih vrsta tapeta, staklene tapete imaju dobru otpornost na mehanička oštećenja, imaju originalni uzorak ili reljef, ne boje se mokrog čišćenja, mogu sakriti površinske neravnine, a također se mogu prebojiti do 10 puta.

Za bojanje se također preporučuje odabir boje na bazi vode. U trgovinama možete pronaći i staklene tapete u boji, koje se također mogu obojiti.

Preporuke za odabir tapeta za kuhinju

• Pazite da rolice koje odaberete budu iz iste serije (njen broj je naveden na pakiranju). Ako je različita, unatoč činjenici da su tapete iz iste kolekcije, postoji mogućnost da će se razlikovati u boji za jedan ili više tonova.
• Preporuča se kupnja tapeta s malom marginom (5-10%). Trebat će vam u slučaju da se platno ošteti tijekom lijepljenja ili za lokalne popravke u budućnosti.
• Prilikom odabira tapeta uvijek obratite pozornost na oznake navedene na pakiranju. Oznaka sunca znači da tapeta neće izblijediti. Oznaka u obliku dva vala znači da se ova tapeta može brisati vlažnom krpom. Mahnite četkom – takve tapete možete ne samo oprati, već i obrisati četkom.
• Prilikom odabira pozadine morate uzeti u obzir da pri jakom osvjetljenju u trgovini uzorci pozadine izgledaju malo svjetlije. U stvarnosti će njihova shema boja biti malo tamnija.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki