Danas paradajza ima u svakoj trgovini. Aktivno se koriste kao hrana jer se smatraju vrlo zdravim.
Ali prije nekoliko stoljeća uzgajali su se isključivo za ukras. Reći ćemo vam koliko su zdravi i uz što ih je najbolje jesti.
Antioksidans
Rajčice sadrže likopen, koji je prirodni antioksidans. Stoga rajčice smanjuju rizik od raka i srčanih bolesti. A najviše likopena ima u zrelim rajčicama.
Rajčice sadrže gotovo 90% vode. Stoga ih u prehranu uključuju oni ljudi koji se pridržavaju pravilne prehrane. 100 grama rajčice sadrži oko 20 kcal.
U kojem obliku je dostupan?
Zapravo, zdravo je jesti rajčice u bilo kojem obliku. Čak ni toplinska obrada ne šteti korisnim tvarima.
Posebno je dobro dodati rajčicu raznim salatama. Idu uz gotovo sve.
Korisne su i konzervirane rajčice. Tijekom procesa konzerviranja proizvode se probiotici.
Budite oprezni
Ne zaboravite da rajčice mogu biti štetne jer sadrže previše oksalne kiseline.
Stoga osobe s gastrointestinalnim problemima trebaju jesti rajčicu s oprezom.
Kako odabrati i pohraniti?
– Birajte zrelo voće. Gusti su ali ne pretvrdi.
– Nemojte uzimati napuknuto voće jer može sadržavati bakterije.
– Nemojte čuvati rajčice u hladnjaku ako ih pojedete u bliskoj budućnosti.
– Ako ćete rajčice čuvati na duže vrijeme, onda ih stavite u kutiju s piljevinom i ostavite u hladnoj prostoriji. Temperatura ne smije biti viša od 12 stupnjeva.