Još jedan razlog za smanjenje konzumacije crvenog mesa daje nova studija znanstvenika sa Sveučilišta Harvard
Iako se željezo smatra važnim nutrijentom za pravilno funkcioniranje organizma, trebamo biti oprezni s namirnicama koje biramo, upozorava nova studija. Točnije, veći unos hem željeza, vrste koja se nalazi u crvenom mesu i drugim proizvodima životinjskog podrijetla – za razliku od nehem željeza, koje se primarno nalazi u biljnoj hrani – povezano je s veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Iako je povezanost između željeza u krvi i dijabetesa tipa 2 prijavljena u prošlosti, nalazi studije koju su vodili istraživači sa Harvard TH Chan School of Public Health jasnije definiraju i objašnjavaju ovu vezu: “U usporedbi s prethodnim studijama koje su se oslanjale isključivo na epidemiološke podatke, integrirali smo različite razine informacija, uključujući epidemiološke podatke, konvencionalne metaboličke biomarkere i revolucionarnu metabolomiku. To nam je omogućilo da dobijemo a sveobuhvatnije razumijevanje povezanosti između unosa željeza i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 kao i moguće metaboličke putove koji su u osnovi te povezanosti”rekao je glavni autor dr. Fenglei Wang, znanstveni suradnik u Odjelu za prehranu.
Za studiju, objavljenu u časopisu Nature Metabolism, istraživači su procijenili odnos između željeza i dijabetesa koristeći 36 godina evidencije o prehrani 206.615 odraslih osoba. Konkretno, promatrali su unos različitih oblika željeza sudionika – ukupni, hem, ne-hem, dijetetski (iz hrane) i dodatak (iz dodataka) – i status dijabetesa, dok su kontrolirali druge čimbenike zdravlja i načina života.
Istraživači su također analizirali biološke mehanizme koji podupiru povezanost željeza u krvi s dijabetesom tipa 2 među manjim podskupinama sudionika. Ispitali su metaboličke biomarkere plazme 37.544 sudionika, uključujući one povezane s razinama inzulina, šećerom u krvi, lipidima u krvi, upalom i dva biomarkera metabolizma željeza. Zatim su pogledali metaboličke profile 9024 sudionika, razine metabolita malih molekula u plazmi, tvari koje dolaze iz tjelesnih procesa kao što je razgradnja hrane ili kemikalija.
POVEZANI ČLANCI
Prema onome što su zaključili, sudionici u skupina s najvećim unosom hem željeza imala je 26% veći rizik od razvoja dijabetesa tip 2, u usporedbi s onima u skupini s najnižim unosom. Osim toga, istraživači su otkrili da hem željezo predstavlja više od polovice rizika od dijabetesa povezanog s neprerađenim crvenim mesom i skroman udio rizika za različite prehrambene obrasce povezane s dijabetesom.
Studija je također otkrila da je veći unos željeza u krvi povezan s metaboličkim biomarkerima u krvi povezanim s dijabetesom, kao što su više razine biomarkera kao što su C-peptid, trigliceridi, C-reaktivni protein, leptin i markeri preopterećenja željezom, kao i niži razine korisnih biomarkera kao što su HDL kolesterol i adiponektin. Istraživači su također identificirali desetak krvnih metabolita – uključujući L-valin, L-lizin, mokraćnu kiselinu i razne lipidne metabolite – koji su prethodno bili povezani s rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
„Ova studija naglašava važnost odabira zdrave hrane u prevenciji dijabetesa. Smanjenje unosa hem željeza, posebno iz crvenog mesa, i h usvajanje prehrane koja se temelji na biljnim izvorima mogle biti učinkovite strategije za smanjenje rizika od dijabetesa” zaključuje dopisni autor Frank Hu, profesor prehrane i epidemiologije na Harvardskoj školi javnog zdravlja TH Chan.
Pročitajte također:
Ovo je najopasnija namirnica za srce – 150 grama vrtoglavo povećava rizik
Saznajte koliko vam vremena “krade” kobasica iz života, a koliko vam daje šaka oraha
Rak prostate: kriva dijeta koja povećava rizik od bolesti