Mnogi gurmani preferiraju fermentirano pečeno mlijeko od kefira.
Činjenica je da piće, koje se priprema od pečenog mlijeka, ima delikatniji i zanimljiviji okus.
Ali koja je od ove dvije mogućnosti pijenja zdravija?
Odgovor na ovo pitanje mnoge će iznenaditi: gore spomenuti fermentirani mliječni napitci imaju približno iste prednosti.
Istina, postoji situacija kada je vrijedno odabrati kefir, a postoje slučajevi kada je bolje piti fermentirano pečeno mlijeko.
Prednosti kefira i fermentiranog pečenog mlijeka
Oba napitka izvor su značajnih količina vitamina, minerala i korisnih mikroorganizama.
Nemoguće je pronaći “pobjednika” u pogledu prednosti: kefir i fermentirano pečeno mlijeko približno su jednaki u svim važnim pokazateljima.
Kada odabrati kefir?
Osoba koja želi smršavjeti trebala bi se odlučiti za ovaj fermentirani mliječni napitak.
Činjenica je da je vrlo lako pronaći kefir s niskim udjelom masti. Neće biti problema s kupnjom pića s niskim udjelom masti.
Ali teže je pronaći fermentirano pečeno mlijeko s niskim udjelom masti. Obično se nađe piće s udjelom masti od 2,5% ili 4%.
Stoga je kefir prikladniji za ljubitelje dijeta.
U kojim situacijama odabrati fermentirano pečeno mlijeko?
Ako imate bolesti povezane s gastrointestinalnim traktom, bolje je dati prednost fermentiranom pečenom mlijeku, jer je kefir “aktivniji” u smislu povećanja kiselosti.
Međutim, za osobe s bolestima želuca ili crijeva bolje je smanjiti konzumaciju oba pića.
Možda ima smisla da takvi ljudi uopće ne uključe ove opcije pića u svoju prehranu. Ali zaključak mora donijeti liječnik: ne zaboravite se posavjetovati s njim.