Vitamini su potrebni ljudskom tijelu. Njihov nedostatak može se nadoknaditi uz pomoć farmaceutskih lijekova, neki od njih dolaze s hranom.
Posebna pažnja posvećena je vitaminima B skupine, svaki ima svoj broj – B2, B6 i tako dalje.
Koje su prednosti vitamina B6 i koji će proizvodi pomoći nadoknaditi njegov nedostatak, rekla je stručnjakinja Roskachestva, dr.med., nutricionistica Mariyat Mukhina.
Vitamin B6
Sudjeluje u raznim biokemijskim procesima u organizmu i neophodan je za normalno funkcioniranje središnjeg i perifernog živčanog sustava.
O njemu ovisi metabolizam, kao i pravilan rad svih organa i sustava.
Jednostavno rečeno, vitamin B6 podržava zdravlje mozga, sprječava razvoj Alzheimerove bolesti, kognitivnih poremećaja i demencije.
O njegovoj razini ovisi imunološki odgovor, zdravlje kardiovaskularnog sustava, rizik od razvoja ateroskleroze i drugih bolesti, kao i količina masti u tijelu.
Kako izbjeći nedostatak vitamina
Za održavanje razine vitamina potrebno je pridržavati se pravilne prehrane.
Maksimalna količina vitamina B6 na 100 grama težine sadržana je u sirovim namirnicama:
- jetra (govedina 0,83 mg, svinjetina 0,73 mg, piletina 0,67 mg);
- riba (skuša 0,63 mg, haringa 0,59 mg);
- meso (puretina 0,56 mg, piletina 0,54 mg, govedina 0,52 mg, svinjetina 0,49 mg, janjetina 0,47 mg);
- raslinje (leća 0,54 mg; grah 0,46 mg; grašak 0,44 mg; orasi 0,43 mg; sjemenke suncokreta 0,42 mg);
- mliječni proizvodi (kravlje mlijeko 0,34 mg, skuta 0,32 mg, ruski sir 0,31 mg);
- pekarski proizvodi (raženi kruh 0,29 mg; pšenični kruh 0,26 mg).
Stručnjak ističe da se kod kuhanja i temperature iznad 100 Celzijevih stupnjeva vitamin B6 uništava.
Dnevna norma
Za djecu je ta brojka od 0,4 do 2,0 mg dnevno, za odrasle 2,0 mg dnevno.
U isto vrijeme, norma za muškarce je 1,5-2,0 mg / dan, a za žene 1,3-1,8 mg / dan (za trudnice i dojilje 1,9 odnosno 2,0 mg / dan).