Slatki tretman koji stane u žlicu i prirodno se bori protiv raka

Čini se da manuka med obećava kao prirodno, manje toksično ‘oružje’ u borbi protiv raka dojke

Rak dojke pogađa milijune žena diljem svijeta. Unatoč napretku u otkrivanju i liječenju, potraga za učinkovitim i manje toksičnim tretmanima i dalje je neophodna. U pokušaju da ga se pronađe, nedavna studija Sveučilišta Kalifornija (UCLA) i Health Jonsson Comprehensive Cancer Center sugerira da Manuka med mogao imati značajna antikancerogena svojstva, posebno za najčešći tip raka dojke, pozitivan na estrogenski receptor (ER-pozitivan).

Manuka med i njegova svojstva

Manuka med stoljećima je poznat po svojim jedinstvenim ljekovitim svojstvima, uglavnom zahvaljujući antimikrobna sredstva i antioksidansi radnji. Proizvodi se od nektara biljke Leptospermum scoparium, koja je endemična za Novi Zeland i Australiju. Međutim, osim već poznatih svojstava, nedavne studije pokazuju da Manuka med može biti dragocjeno sredstvo u borbi protiv raka, zahvaljujući svojim antikancerogenim svojstvima koja proizlaze iz njegovog sastava u flavonoidifitokemikalije i druge hranjive tvari.

Istraživanje UCLA

Studija koju je u Nutrients objavio tim znanstvenika s UCLA-e, predvođen dr. Diana Marquez-Garban, profesorica medicine na Medicinskom fakultetu David Geffen, istraživala je učinke manuka meda na pretkliničkim modelima raka dojke. Istraživači su se posebno usredotočili na ER-pozitivan rak dojke, koji čini oko 70-80% slučajeva raka dojke.

Nalazi su bili impresivni. U pokusima s miševima, manuka med smanjen rast tumora za 84% bez utjecaja na normalne stanice dojke ili izazivanja ozbiljnih nuspojava. Osim toga, istraživači su primijetili da med inhibirao rast stanica raka i izazvala apoptozu – odnosno programiranu smrt tih stanica.

Drugo važno zapažanje bilo je da Manuka med povećava učinkovitost tamoksifena, često korištenog lijeka protiv estrogena u liječenju ER-pozitivnog raka dojke. Ovo je osobito važno jer mnogi pacijenti razvijaju otpornost na tradicionalne tretmane, a manuka med može ponuditi rješenje za ovaj problem.

Moguće primjene i budući izgledi

Ovo istraživanje utire put razvoju manuka meda kao prirodni dodatak ili čak kao samostalan tretman za rak dojke. Istraživači naglašavaju da su, iako su rezultati ohrabrujući, potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njihova zapažanja i utvrdila sigurna i učinkovita upotreba manuka meda u kliničkim primjenama.

Voditeljica istraživanja dr. sc. Richard Pietras, profesor medicine na UCLA, naglašava da prirodni sastojci poput manuka meda mogu igrati važnu ulogu u potrazi za alternativnim tretmanima s manje nuspojava za pacijente. I dok je istraživanje još uvijek u ranoj fazi, rani rezultati su ohrabrujući i pokazuju da prirodni lijekovi mogu imati mjesto uz tradicionalne tretmane.

Pročitajte također:

Rak dojke: Poznato piće koje povećava rizik do 80%

Rak dojke: Kozmetika i kreme za sunčanje koje povećavaju rizik

Vlakna: štite od raka i bolesti srca

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki