Trigliceridi: Pet načina kako ih smanjiti

Pročitajte i usvojite pet jednostavnih promjena koje preporučuju stručnjaci za snižavanje triglicerida i zaštitu dragocjenog kardiovaskularnog zdravlja

Povišene razine triglicerida u krvi obično najavljuju neugodna zdravstvena zbivanja jer su izravno povezane s povećanim kardiovaskularnim rizikom.

No, nikad nije kasno zakočiti njihovu uzlaznu putanju i preokrenuti negativne učinke jednostavnim intervencijama u svakodnevnim aktivnostima i prehrambenim navikama.

1. Težite zdravoj tjelesnoj težini

Pokušajte ograničiti unos kalorija na razine koje su potrebne tijelu za pravilno funkcioniranje. Ne zaboravite da oni koji nisu “spaljeni”, postaju trigliceridi i pohranjuju se u masne stanice.

Prema istraživanjima, gubitak 5-10% prekomjerne težine dovoljan je da se vidi značajno smanjenje razine triglicerida. Ako uspijete, također slijedite ovaj koristan savjet kako biste izbjegli uzimanje natrag koji je ovdje.

2. Smanjite šećere

Čak i ako mislite da imate pod kontrolom unos šećera, iznenadit ćete se četiri namirnice sa skrivenim šećerima koje gotovo svi imamo u kuhinji.

Budući da prema istraživanjima konzumiramo četiri puta više od normalne količine, vijesti o zdravlju nisu dobre: ​​dodani šećeri obično se pretvaraju u trigliceride, čija će visoka koncentracija ugroziti zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nalazi 15-godišnjeg istraživanja pokazali su da su oni koji su unosili 25% kalorija iz šećera imali dvostruko veću vjerojatnost da će umrijeti od kardiovaskularnih uzroka od onih koji su se ograničili na 10%.

Istraživanja su pokazala da su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata idealna opcija za snižavanje triglicerida, kao i masti u jetri i trbuhu. Ako razmišljate o usvajanju takvog obrasca prehrane, preporuča se da pročitate sve što vam stručnjak ima reći o popularnim dijetama s malo ugljikohidrata stepernjih ovdje.

3. Redovito vježbajte

Aerobna tjelovježba pomaže povećati razinu (dobrog) HDL kolesterola koji zauzvrat snižava trigliceride. Kada nije u kombinaciji s mršavljenjem – što možete postići samo tri jednostavna koraka– njegova učinkovitost se višestruko povećava.

Prema American Heart Association, dovoljno je 30′ aerobnih vježbi poput hodanja, vožnje bicikla ili plivanja pet dana u tjednu, dok je studija pokazala da 45′ dnevno pet puta tjedno dovelo je do brzog smanjenja triglicerida u krvi srčanih bolesnika.

4. Čuvajte se trans masti

Transmast je vrsta nezasićene masti koja se nalazi u nekim namirnicama životinjskog podrijetla kao što su maslac i sir, ali uglavnom u prerađenoj hrani s hidrogeniranim biljnim uljima radi boljeg očuvanja, što je praksa koja je zabranjena u SAD-u. Zbog svojih upalnih svojstava povezuju se s velikim zdravstvenim problemima kao što su povećana (loš) LDL kolesterol i bolesti srca.

Pregled 16 studija izvijestio je da zamjena trans masti polinezasićenim mastima može smanjiti razinu triglicerida. Ovdje saznajte kakve se masti nalaze u različitim namirnicama napravite plan zdrave prehrane.

5. Ograničite alkohol

Alkoholna pića obiluju šećerima, ugljikohidratima i kalorijama od kojih će dio završiti u masnim zalihama organizma. U isto vrijeme, istraživanja su povezala alkohol s povećanom proizvodnjom lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL) u jetri kroz koji se trigliceridi transportiraju u tijelu, dok su druga pokazala da čak umjerena konzumacija može povećati trigliceride do 53%.

Međutim, uz pomiješana znanstvena otkrića – studije pripisuju ‘umjerenu’ konzumaciju dobrobitima za zdravlje kardiovaskularnog sustava’, pročitajte ovdje koliko alkohola povisuje kolesterol

Kreći se pametno

Ne morate promijeniti način života preko noći. Zamijenite trans masti polinezasićenim mastima, smanjite brzu hranu u korist zdrave hrane i postupno uključite sve više tjelesne aktivnosti u svoj raspored. Polagano prilagođavanje novoj rutini također će osigurati njenu dugovječnost.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki