Desert pripremljen u čast Agios Fanourios sadrži sastojke koji imaju značajne prednosti za zdravlje srca, mozga i crijeva
ILI lanterna pita jedan je od najkarakterističnijih slatkiša grčke tradicije, s dubokim korijenima u pravoslavnoj vjeri i popularnoj kulturi. Njegova je povijest neraskidivo povezana s Agios Fanouriosom, kojeg vjernici časte svake godine 27. kolovoza. Prema tradiciji, lanterna se priprema u čast sveca, koji pomaže da se “manifestiraju” izgubljeni predmeti, ali i duševni mir ili rješenje problema. Riječ je o posnom slatkišu koji se priprema od sedam ili devet sastojaka, a jednostavnost njegovih sastojaka ističe autentični okus grčke kuhinje.
Dva osnovna sastojka fanuropita, koji je čine ne samo ukusnom, već i izuzetno hranjivom su grožđice i orašasti plodovidvije superhrane sa značajnim zdravstvenim prednostima
Grožđice, male riznice energije
Grožđice su jedna od najstarijih namirnica na svijetu, a njihova konzumacija seže još u antičko doba. Unatoč svojoj maloj veličini, bogate su energijom i hranjivim tvarima. Sadrže prirodne šećere, uglavnom fruktozu i glukozu, koji daju trenutnu energiju, dok su bogati biljnim vlaknima koja potiču zdravu probavu.
POVEZANI ČLANCI
Grožđice također sadrže polifenole, antioksidanse koji se povezuju sa smanjenjem oksidativnog stresa i zaštitom od kroničnih bolesti. Studija objavljena u Journal of Food Science navodi da grožđice doprinose snižavanju razine kolesterola i zaštiti zdravlja kardiovaskularnog sustava, zahvaljujući visokom udjelu fitokemikalije i biljnih vlakana.
Osim toga, grožđice su dobar izvor željezaneophodan za proizvodnju hemoglobina i prevenciju anemije. Prema studiji objavljenoj u Hranjive tvariredovita konzumacija grožđica može poboljšati razinu željeza u krvi i poduprijeti cjelokupno zdravlje.
Orasi, bogati omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima
Orasi se smatraju jednim od najhranjivijih orašastih plodova. Bogate su zdravim mastima, posebno polinezasićenim masnim kiselinama, poput omega-3, koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima i doprinosu zdravlju srca. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da konzumacija oraha može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti poboljšanjem lipidnog profila.
Orasi su također bogati antioksidansima, poput vitamina E i polifenola, koji štite stanice od slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput raka i neurodegenerativnih bolesti. Istraživanje objavljeno u Hranjive tvari navodi da orasi mogu poboljšati rad mozga i zaštititi od kognitivnog pada, zahvaljujući visokim razinama polifenola i antioksidansa.
Osim toga, orasi su dobar izvor biljnih proteina i magnezija koji su neophodni za fizičku izdržljivost i snagu kostiju. Konzumacija orašastih plodova također se povezuje s bolje zdravlje crijevajer njihova vlakna potiču rast korisnih bakterija u crijevima.
Desert s nutritivnom vrijednošću
Kad sljedeći put budete radili ili probali fanouropitu, sjetite se da osim tradicije uživate i u brojnim zdravstvenim dobrobitima.
Pročitajte također:
Superhrana: voće broj 1 koje bismo svi trebali jesti – to nisu bademi
Umor: “Prazne li” vam se baterije poslijepodne? Što nije u redu i kako se nositi s tim
Serotonin: Što jesti za povećanje hormona sreće