Što roditelji trebaju reći djetetu koje je izgubilo natjecanje: važni savjeti

Majka i otac djeteta koje je poraženo na sportskom natjecanju ili predmetnoj olimpijadi brinu ništa manje od svog djeteta.

U takvoj situaciji roditelji žele utješiti svog sina ili kćer.

Ali važno je to učiniti na takav način da djetetu ne uskratite motivaciju.

Dakle, što biste trebali reći djetetu koji gubi kako bi prestalo biti uzrujano, ali nastavilo težiti pobjedama?

Što roditelji ne bi trebali reći djetetu koje gubi

Prvo, počnimo s popularnim, ali neuspješnim frazama. Ni pod kojim uvjetima to ne govorite djetetu koje nije uspjelo osvojiti prvo mjesto.

natjecanje
Fotografija: © Belnovosti

“Bio si najbolji. Upravo su vas tužili.” Ne treba kriviti suce. Ovakav pristup riskira da dijete zaboravi kako ispravno procijeniti i analizirati ono što se događa. Činit će mu se da sve radi kako treba, ali bit će mu “oduzeta pobjeda”.

“Nema potrebe za brigom! Samo pomislite, izgubili ste… Nemojte se uzrujavati zbog svih ovih gluposti.” Takve primjedbe su dobre samo ako se dijete bavi jednim ili drugim sportom samo iz zabave. Ali ako je djetetov cilj postizanje ozbiljnih rezultata, onda nema smisla “obezvrijediti” natjecanje, inače će dijete jednostavno izgubiti motivaciju.

“Imaš talenta. Sljedeći put će sigurno uspjeti.” Problem je u tome što “sljedeći put” dijete opet može podbaciti. I tada će razočaranje biti “dvostruko”.

“Loše ste se pokazali. Nije bilo govora ni o kakvoj pobjedi.” Da, ove fraze zvuče prilično oštro. Zato ih ne treba izgovarati. Ali u biti, ove replike, čudno, najbliže su ispravnoj verziji. Samo trebate odabrati prave riječi.

Što roditelji trebaju reći djetetu koje gubi

Ne skrivajte od svog djeteta da njegov nastup nije bio najbolji. Nemojte reći da su drugi natjecatelji bili lošiji i nemojte kriviti suce.

Ne obećavajte svom djetetu pobjedu “sljedeći put”. Bolje pripremite svoje dijete za rad. U isto vrijeme, nemojte se bojati utješiti svog sina ili kćer.

Nakon poraza djeteta, roditelji bi trebali održati govor otprilike ovako: “Razumijemo da ste uvrijeđeni. Toliko si trenirao, ali si ipak izgubio. Jako nam je žao. Ali shvatite da je vaša izvedba doista bila nesavršena. Mnogi drugi sudionici bili su bolji. Sve dok ne zaslužite pobjedu. Ali ako nastaviš marljivo trenirati, možda ćeš se moći osvetiti. Ali to se neće dogoditi odmah.”

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki