Zašto mačke mrze zatvorena vrata: to više nije misterij

Svaki vlasnik mačke zna da sva vrata u kući trebaju biti širom otvorena.

Slučajno zalupljena kapka može dovesti do toga da životinja provodi sate mjaučući i grebući ploču – vlasnik mačke u takvoj situaciji može samo sanjati mir.

Ako ste se pitali zašto bi se to moglo dogoditi, možete odahnuti: znanstvenici su uspjeli pronaći nekoliko razloga za takvo ponašanje odjednom.

Prva je da su mačke nevjerojatno radoznale životinje.

Zbog te osobitosti ne čudi što se uvijek boje da ne izgube iz vida nešto što je, po njihovom mišljenju, vrlo važno. Zatvorena vrata sprječavaju prede da saznaju što je s druge strane i daju sve od sebe da zadovolje svoju znatiželju.

Mačka
Fotografija: © Belnovosti

Može ih se razumjeti: mačkama je važno sve kontrolirati kako bi shvatile jesu li u opasnosti.

Drugi razlog je taj što kućni ljubimci na ovaj način pokušavaju privući pažnju svog vlasnika. Ako mačku često ostavljate samu da se dosađuje, dosadit će se čak i žestokom usamljeniku koji zazire od nježnosti i društva ljudi.

Konačno, prema životinjskoj psihologinji Ingrid Johnson, krznene životinje ne mogu shvatiti da se vrata ne zatvaraju zauvijek, već na određeno vrijeme. Mačke, lišene prostora u kojem su spavale ili jele, počinju doživljavati stres.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki