Možda ste već vidjeli videa u kojima kupci naribani sir ispiru pod vodom.
Prema njihovim riječima, na taj način se rješavaju štetnih aditiva prisutnih u proizvodu.
Doista, u naribane sireve dodaje se sredstvo protiv zgrudnjavanja – potrebno je da se komadići zgnječenog sira ne slijepe.
Njegov glavni sastojak je celuloza, koja se proizvodi od piljevine i pamuka.
Što kažu stručnjaci? Iskreno govoreći, nisu došli do zajedničkog mišljenja – neki su stručnjaci uvjereni u dobrobiti pranja, dok drugi smatraju da je postupak nepotreban.
Tako inženjer kemije iz Minnesote uvjerava da celuloza ne predstavlja opasnost za zdravlje, a može čak i koristiti tijelu, budući da je izvor vlakana za koja je poznato da blagotvorno djeluju na crijeva.
Ali dr. Paul Saladino jasno je pokazao rezultat pranja ribanog sira – u videu je snimio mutnu vodu koja je ostala nakon manipulacija.
Prema riječima liječnika, taj konzervans je natamicin, koji produljuje rok trajanja i štiti proizvode od plijesni, ali može negativno utjecati na zdravlje crijeva.