Mnoge žene koje po prvi put postanu majke suočene su sa sumnjama i mitovima o kvaliteti i količini svog mlijeka.
U stvarnosti, njihovi strahovi nemaju mnogo veze sa stvarnošću, jer zapravo je majčino mlijeko jedinstvena i savršeno uravnotežena prehrana za novorođenčad.
Budući da je boja majčinog mlijeka plavkasta, može se činiti da je curi i nije hranjivo.
To je zbog činjenice da je ljudsko mlijeko podijeljeno u dvije frakcije.
Prednji dio je tanji, ali upravo on gasi bebinu žeđ, dok je stražnji dio majčinog mlijeka gušći i hranjiviji.
Ako se majka, gledajući svoje mlijeko, počne brinuti da njezina beba ne dobiva dovoljno hrane, može odlučiti nahraniti bebu i time napraviti kobnu pogrešku.
S obzirom na to da je puno lakše “izvući” mlijeko iz bočice nego iz dojke, beba se vjerojatno neće htjeti naprezati, a dojenje će morati biti smanjeno.
Stoga stručnjaci za dojenje savjetuju da budete strpljivi, naučite kako pravilno staviti dijete na dojku i hraniti ga, a ne grabiti adaptirano mlijeko od prvog dana života.