Kako pravilno komunicirati s djetetom nakon škole: samo ne pitajte “Kako si?”

Roditelji često govore svojoj djeci da je odlazak u školu njihov posao. Stoga vas ne treba čuditi što dijete nakon nastave može izgledati umorno i neraspoloženo za intimne razgovore.

Naravno, morate razgovarati s njim kako biste ga odvratili od loših misli, a to treba učiniti ispravno.

Stručnjaci Lady Mail.ru objasnili su zašto svom djetetu ne biste trebali postavljati standardno pitanje “Kako si?” ili “Kakav ti je bio dan u školi?” ako ne želite čuti isti standardni odgovor.

Prvo pričekajte da vaš mozak promijeni brzinu

Najvjerojatnije tipično roditeljsko pitanje “kako si?” dijete će odgovoriti kratko i jednostavno – “normalno”.

To će se dogoditi ako započnete razgovore čim učenik dođe kod kuće.

Dijete
Fotografija: © Belnovosti

Budite strpljivi dok se konačno ne osjeti kao kod kuće, a zatim pitajte. Moguće je da će do tada on sam početi pričati, a tada samo trebate slušati.

Drugo, djetetu može biti teško odgovoriti

Zbog prirode razvoja mozga, djeci mlađoj od sedam godina može biti teško odgovoriti na pitanja odraslih.

Mozak djeteta još ne radi tako brzo kao mozak odrasle osobe. Štoviše, ne bi vas trebala iritirati tvrdoglava šutnja – možda učenik samo skuplja snagu.

Treće, teme za razgovor

Malo je vjerojatno da će ga zaokupiti razgovor o nečemu što se djetetu ne čini posebno zanimljivim. Stoga možete prvo početi pričanjem o nečem zanimljivom što se dogodilo na poslu ili na putu kući.

Četvrto, neka bude zanimljivo.

Saznajte koga je upoznao, koji su interesi njegovih prijatelja, što mu se ne sviđa kod djece s kojom nije prijatelj.

Na taj način dijete možete potaknuti na razgovor, dobiti puno korisnih informacija i dati pokoji savjet koji će ga zaštititi od negativnosti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki