Kako pravilno kazniti dijete: savjeti koji djeluju

Pohvaliti ili kazniti vječno je pitanje mnogih roditelja. I ako nema posebnih pitanja kako kazniti dijete i zašto, onda s pohvalom stvari stoje nešto drugačije.

Starija generacija stalno govori o tome da dijete treba hvaliti uvijek i svugdje, dopuštajući mu sve.

Ali koliko se često roditelji uzrujaju kada, došavši kući od bake i djeda, dijete postane jednostavno nekontrolirano.

Stalno vrištanje, hirovi, nespremnost da ispuni svoje dužnosti i želja da pod svaku cijenu dobije ono što želi.

Kao rezultat toga, skandali u obitelji su zajamčeni. Kako riješiti taj sukob i što je najvažnije u odgoju: pohvala ili kazna?

Dijete
Fotografija: © Belnovosti

Kazna kao korekcijska metoda u odgoju

Što mislite pod ovim pojmom? Zabrana gledanja televizije, restrikcija slatkiša ili šetnje? Ili je možda način kažnjavanja djeteta u vašem razumijevanju kut ili pojas? Ovdje svatko misli o svome.

Naravno, ima trenutaka kada djeca jednostavno razbjesne svoje roditelje svojim ponašanjem i postupcima. Stoga je sasvim prirodno da je kazna ipak prisutna u odgoju.

Psiholozi kažu da je strogo zabranjeno kažnjavati dijete prije ili poslije spavanja, tijekom obroka ili bolesti.

Nikada nemojte primjenjivati ​​fizičko ili psihičko nasilje!

Često se događa da roditelji, prisjećajući se djetetovih nedjela iz prošlosti, kažnjavaju ga odjednom i za sve. Ovo također nije preporučljivo.

Da biste ispravno kaznili dijete, prvo se morate sabrati – zdrav razum uvijek pobjeđuje prolazne emocije. Zatim morate objasniti djetetu zašto je kažnjeno.

U pravilu, djeca nakon 3 godine shvaćaju svoje pogreške, ali se događa i da je dijete učinilo nešto nesvjesno i iskreno ne razumije zašto mama i tata viču na njega.

Nakon kazne, koja bi idealno trebala utjecati na djetetovu savjest i osjećaj suosjećanja, važno je dijete pohvaliti.

Idemo na trik

Učitelji idealnim načinom kažnjavanja smatraju ograničavanje komunikacije s djetetom.

Drugim riječima, ako je vaše dijete nešto učinilo, možete se uvrijediti na njega ili prestati razgovarati s njim, izjavivši da ste jako uzrujani njegovim ponašanjem.

Kao što praksa pokazuje, metoda je stvarno učinkovita, jer će se u roku od nekoliko minuta beba obratiti vama za nešto, a kao odgovor će dobiti tišinu. Također je važno ne pretjerivati ​​i poduzeti mjere da dijete ne osjeti da ste ravnodušni prema njemu.

Vrištanje nije pomoć u kazni

Mnogi roditelji viču na svoju djecu, što misle da djeluje. Zapravo, situacija je suprotna i kao rezultat njihovih vrištanja odrasli dobivaju svoju “kopiju” – dijete jednostavno počinje vrištati kao odgovor. Ovo nije agresija ili želja za pokazivanjem, već obična imitacija, želja za ponašanjem.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki