Kako razumjeti da u tijelu nema dovoljno proteina: ne morate čak ni ići liječniku

Neuravnotežena prehrana može uzrokovati nedostatak nutritivnih tvari, uključujući ne samo vitamine i minerale, već i proteine, masti i ugljikohidrate.

Svi su oni važni na svoj način, ali prvo na što će tijelo reagirati je nedostatak proteina.

Stručnjaci govore o najočitijim znakovima nedostatka proteina.

1. Proteini održavaju ravnotežu tekućine u tijelu, a ako ih nema dovoljno dolazi do nakupljanja tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje, najčešće nogu.

Moguća je i nadutost.

jaja
Fotografija: © Belnovosti

2. Istodobno, imunološki sustav može biti oslabljen, jer tijelo treba proteine ​​za sintezu antitijela i stanica imunološkog sustava.

3. Mogu se pojaviti daljnji problemi sa zdravljem kostiju. Nedostatak proteina otežat će vam apsorpciju kalcija, povećavajući rizik od prijeloma i osteoporoze.

4. Zbog nedostatka proteina dolazi do smanjenja mišićne mase što utječe na ukupnu tjelesnu težinu, javlja se umor, malaksalost, teškoće s oporavkom nakon treninga, bolovi u mišićima.

5. Primjećuje se i gubitak kose, nokti postaju lomljivi, a rane na koži sporo zacjeljuju.

6. Začudo, promjene raspoloženja također su povezane s nedostatkom proteina, koji je povezan sa sintezom neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje.

7. U isto vrijeme stalno sam zabrinut zbog osjećaja gladi i teškoća da se dovoljno zasitim.

Ipak, liječnici podsjećaju na opasnosti samoliječenja i obavezne konzultacije s liječnikom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki